« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 godine i 9 mjeseci
ZAPAMTITE!

Simptomi dehidracije su...

Dosad smo se oslanjali na nekoliko simptoma dehidracije i posezali za čašom vode, to su glavobolja, umor, suha koža i naravno žeđ

Pijete li dovoljno vode?
Pijete li dovoljno vode? (Arhiva)
Više o

voda

,

dehidracija

,

hidracija tijela

Hidracija je izuzetno važna, jer su naša tijela 75 posto voda. Stoga je vrlo bitno unositi dovoljno tekućine - na taj ćemo način sačuvati zdravlje i vitalnost, a voda će utjecat i na izgled - hidirirana koža bit će blistava i zategnuta, a kosa sjajna i čvrsta.

Dosad smo se oslanjali na nekoliko simptoma dehidracije i posezali za čašom vode, to su glavobolja, umor, suha koža i naravno žeđ.

No, nedavna američka studija je pokazala kako ni jedan od ovih simptoma, osim žeđi, nije siguran signal dehidracije. Znanstvenici su proveli istraživanje u domu za umirovljenike.

Na dosad uobičajen načini provjerili su stanje ispitanika - pohledali su im oči, usta, izmjerili krvni tlak i pitali ih kako se osjećaju. Na temelju rezultata procijenili su jesu li ispitanici dehidrirani. Potom su dobivene rezultate usporedili s nalazom krvnog testa u kojem su provjerili osmolalnost seruma  - jedini siguran pokazatelj stanja organizma po pitanju hidriranosti.

Pokazalo se da su krvni test i uobičajena provjera (oči, usta, krvni tlak) dali potpuno različite rezultate.

Toliko različite da su znanstvenici preporučili da se rutina provjeravanja hidracije organizma bez krvnog testa izbaci iz medicinske prakse.

Ne smijemo podcjenjivati važnost hidarcije jer dehidracija može imati ozbiljne posljedice za zdravlje - može dovesti do alergija i astme, visokog krvnog tlak te još mnogih drugih poremećaja u organizmu.

No, utješno je što se problem dehidracije lako rješava, odnosno prevenira - pijte tekućinu kad god se sjetite, i prije, no što osjetite žeđ. 

11.03.2019. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh