« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
PROŠLOST SE NEĆE PONOVITI

Janukovič obećao Europi da neće biti nove plinske krize

Oko 80 posto ruskog plina za Europu prelazi preko Ukrajine pa je jasno zašto bi problemi te zemlje s Rusijom imali velik utjecaj na isporuku energenta na zapad

Viktor Janukovič
Viktor Janukovič (Getty Images)
Više o

Jose Manuel Barroso

,

Viktor Janukovič

,

Mandy Ingber

,

najizdržljiviji telefon

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič u ponedjeljak je tijekom posjeta Bruxellesu svečano obećao da se "više nikada neće ponoviti kriza s isporukom ruskog plina preko Ukrajine do Europske unije slična onima u prošlosti".

"To se nikada više neće ponoviti", ustvrdio je. "Ukrajina se mora prilagoditi svojim obvezama prema Europskoj uniji i Rusiji", precizirao je na konferenciji za novinare održanoj s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom. Oko 80 posto ruskog plina prelazi preko Ukrajine. Janukovič je također izjavio da je na sljedećem sastanku na vrhu između Europske unije i Ukrajine 22. studenoga spreman zaključiti plan akcije kako bi se među njima ukinule vize.

Na pitanje o zabrinutosti da se Ukrajina previše okrenula prema Rusiji nakon što je na vlast dođao novi ukrajinski predsjednik, Barroso je rekao kako ga veseli napredak u odnosima između Ukrajine i Rusije, koji se odražava i na Europsku uniju, koja želi unaprijediti odnose s Rusijom. Usred zime, početkom siječnja 2009. dva je tjedna prekinuta isporuka ruskog plina zbog sukoba vezanog uz plin između Kijeva i Moskve. (hina/metro-portal)

13.09.2010. 22:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh