« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
na strani sad-a

Jandroković u ime Hrvatske podržao Obaminu strategiju u Afganistanu

Hrvatski kontigent će u Afganistanu po brojnosti ostati u okviru od 300 vojnika, koliko je odobrio Hrvatski sabor

(Goran Mehkek/CROPIX)
Više o

SAD

,

NATO

,

Barack Obama

,

Hrvatska vojska

,

Afganistan

,

Gordan Jandroković

Hrvatska snažno podržava novu strategiju američkog predsjednika Baracka Obame u Afganistanu i vjeruje u njezin uspjeh, a svoju će misiju u Afganistanu pojačati sa dva tima za obuku afganistanske policije, izjavio je u srijedu u Washingtonu hrvatski ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković.

"Hrvatska u cijelosti podržava novu strategiju predsjednika Obame za Afganistan. Hrvatska vjeruje u uspjeh misije SAD i NATO-a, što će na kraju omogućiti da Afganistan bude slobodan od Al Kaide i Talibana te da afganistanske snage sigurnosti preuzmu odgovornost za sigurnost zemlje", rekao je Jandroković u govoru koji je održao u Atlantskom vijeću u Washingtonu.

On je naglasio da će hrvatski kontigent u Afganistanu po brojnosti ostati u okviru od 300 vojnika, koliko je odobrio Hrvatski sabor, ali će se restrukturirati na način da se više usredotoči na obuku afganistanske vojske i policije. Barack Obama je ubrzano osposobljavanje i opremanje afganistanske vojske i policije stavio u središte svoje strategije, a od 30,000 dodatnih američkih vojnika koje šalje u Afganistan, 5,000 je namijenjeno obuci afganistanskih snaga, kako bi od 2011. godine mogli početi preuzimati odgovornost za sigurnost zemlje.

Barack Obama je ubrzano osposobljavanje i opremanje afganistanske vojske i policije stavio u središte svoje strategije.

Jandroković je istaknuo i aktivnosti Hrvatske na civilnom planu u Afganistanu, školovanje afganistanskih diplomata u Diplomatskoj akademiji u Zagrebu, programe pomoći afganistanskim školama i drugo. Jandroković je u svom predavanju u Atlantskom vijeću govorio o integraciji Hrvatske i drugih zemalja jugoistočne Europe u NATO-o i EU, ističući snažnu potporu Zagreba za primanje u Sjevernoatlanski savez Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Kosova, te za politiku otvorenih vrata NATO-a prema Srbiji.

On je pozdravio nedavno primanje Crne Gore u NATO-ov Akcijski plan za članstvo (MAP), ističući kako je Hrvatska razočarana da u MAP nije primljena i BiH. Ocijenio je kako bi BiH trebala biti primljene u MAP čim prije, po mogućnosti prije općih izbora 2010., čime bi se potakle reforme i pozitivni trendovi u toj zemlji.

Istakao je potporu Hrvatske za sutavne reforme u BiH koje predlažu SAD i EU, uz rješenja koja jamče ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda, posebno hrvatskog naroda kao najmalobrojnijeg. Također je naglasio kako otvorena pitanja koja postoje između zemalja jugoistočne Europe treba rješavati, ali da ona ne smiju zaustavljati njihovo pristupanje NATO-u i EU.

Predavanja je pratilo 50-ak pripadnika diplomatskog zbora i članova Atlanstkog vijeća, koji su kasnije hrvatskom ministru postavljali pitanja. U raspravi je govorio o odnosima sa Srbijom, potporu Hrvatske neovisnosti Kosova na Sudu pravde (ICJ) u Den Haagu, aktivnostima Rusije u energetskom sektoru u jugoistočnoj Europi, te o povratku srpskih izbjeglica u Hrvatsku.

Hrvatski će kontigent u Afganistanu po brojnosti ostati u okviru od 300 vojnika, koliko je odobrio Hrvatski sabor, ali će se restrukturirati na način da se više usredotoči na obuku afganistanske vojske i policije.

Bivši američki diplomat Robert Gelbard je kao uvodničar, istaknuo da je Hrvatska u proteklih 15-godina prošla kroz "dramatičnu preobrazbu" i da je danas "lider u regiji i lider u mirovnim operacijama u svijetu", jer osim u misiji u Afganistanu sudjeluje i u 15 mirovnih operacija UN-a. Također je naglasio da SAD i Hrvatska danas njeguju "snažno partnerstvo".

Ministar Jandroković u srijedu će se sastati s demokratskim senatorom Markom Begichem, koji je hrvatskog podrijetla, i s više drugih američkih senatora i kongresnika.

U četvrtak će se u State Departmentu sastati s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton, a prema njegovim riječima, glavne teme razgovora trebale bi biti vezane uz proces pristupanja Hrvatske Europskoj uniji, uključujući i suradnju s Haškim sudom i istragu koju hrvatska vlada vodi o topničkim dnevnicima, stanje u BiH i na Kosovu, te suradnja u Afganistanu. (hina/metro-portal)

09.12.2009. 20:07:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh