« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 2 mjeseca
PRAVDA?

Jamesu Holmesu prijeti smrtna kazna?

Protiv Holmesa je podignuto 166 optužbi, među kojima i za 12 ubojstava s predumišljajem i više desetaka pokušaja ubojstava s predumišljajem za sve ranjene

Ubojici iz Aurore prijeti smrtna kazna
Ubojici iz Aurore prijeti smrtna kazna (Arhiva)
Više o

Aurora

,

Batman

,

ubojstva

,

James Holmes

Tužitelj George Brauchler se obvezao da će se savjetovati s obiteljima žrtava prije odluke o traženju smrtne kazne na procesu tom 25-godišnjaku, planiranom u kolovozu. On je u ponedjeljak izjavio na saslušanju da je njegov ured saslušao ukupno 800 ljudi, preživjelih te pucnjave, ranjenih i obitelji žrtava i da je osobno razgovarao s njih 60.

Tužitelj je na sudu Centennaila rekao da namjerava tražiti smrtnu kaznu za Jamesa Holmesa. U Coloradu sada su trojica osuđena na smrt, ali izvršenje smrtne kazne se u toj državi nije dogodilo od 1979. U srijedu su odvjetnici Jamesa Holmesa izjavili da je njihov klijent izjavio da je spreman izjasniti se krivim, ako tužiteljstvo odustane od traženja smrtne kazne i odredi mu doživotnu kaznu bez mogućnosti pomilovanja.

U američkom pravosudnom sustavu preuzimanje krivice omogućuje izbjegavanje procesa, putem sporazuma s uredom tužitelja. Ali u četvrtak je tužiteljstvo odbacilo prijedlog odvjetnika Jamesa Holmesa koji je 20. srpnja upao u multiplex Aurora i otvorio vatru na gledatelje tijekom ponoćne projekcije "Batmana" i ubio 12 i ranio 70 ljudi.

Protiv Holmesa je podignuto 166 optužbi, među kojima i za 12 ubojstava s predumišljajem i više desetaka pokušaja ubojstava s predumišljajem za sve ranjene. Optužen je i za posjedovanje eksploziva i zapaljivih sprava. Masakr u Aurori je oživio raspravu o zakonu o posjedovanju oružja u Sjedinjenim Državama, o čemu se sada raspravlja u Kongresu nakon još jedne pucnjave 14. prosinca u osnovnoj školi u Newtownu gdje je ubijeno 20 djece i 6 odraslih.

02.04.2013. 03:20:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh