Jaja za doručak pomažu pri mršavljenju
Kad je već običaj za Uskrs doručkovati i jaja, evo par dobrih savjeta o njima
Jaja su nekad bila sastavni dio svakog doručka, a ne treba puno podsjećati da su ljudi tada bili mršaviji. Možda je to bila ideja vodilja istraživanja znanstvenika sa Sveučilištu u Missouriju koji su ustanovili da upravo modificirani engleski doručak sprječava gomilanje viška kilograma.
Istraživanje je provedeno na pretilim tinejdžerima starim između 18 i 20 godinea koji su ili preskakali doručak, jeli visokoproteinski doručak od jaja i nemasne govedine s 35 grama bjelančevina ili zdravi doručak od žitarica. Svaki od doručaka imao je 350 kalorija i određeni udjel masti, vlakana i šećera.
.Ispitanicima su prije večere skenirali mozak magnetskom rezonancijom, prateći moždane signale motiviranosti za hranu i nagrađivanje. Zabilježeno je da je visokoproteinski doručak davao veću sitost i smanjila se aktivnost mozga koja kontrolira hranu, kao i večernji obroci puni masti i šećera u odnosu na ostale dvije grupe.
Zaključak znanstvenika je da doručak bogat bjelančevinama utječe na sitost tijekom dana kada se obično uzimaju visokokalorični obroci.
Ako niste od ljudi koji doručkuju, ne brinite, znanstvenici kažu da je potrebno samo tri dana kako biste se privikli na novi dnevni ritam. Obrok bogat bjelančevinama dat će vam osjećaj sitosti bolje od obroka punog masti ili ugljikohidrata i utjecati na apetit tijekom dana..
Novi komentar