Jabučni ocat je zdrav, ali pažljivo s njim...
Osim što je nezamjenjiv u kulinarstvu, jabučni ocat od davnina se koristi i u medicini za liječenje mnogih bolesti i jačanje imuniteta
Jabučni ocat jedna je od onih stvari u koje se mnogi kunu da je pravi pravcati domaći lijek, i to već stoljećima, a zapravo imaju puno pravo.
Naime, mnogi tvrde, kako laici, tako i znanstvenici da ublažiti širok spektar zdravstvenih tegoba i njihovih simptoma.
Jabučni ocat ima različita ljekovita svojstva, uključujući antimikrobno i antioksidativno djelovanje. Sadrži pektin, beta-karoten, željezo, kalcij, kalij i fosfor te zdrave aminokiseline i enzime.
Ljekovitost jabučnog octa
Jabučni ocat se za vrijeme građanskog rata u Americi koristio kao antiseptik jer učinkovito ubija bakterije pa tako ubrzava zacjeljivanje rana. Ovo su najvažnijih šest ljekovitih svojstava jabučnog octa:
Djeluje na kožne bolesti - s obzirom na njegovo protuupalno i antimikrobno djelovanje, jabučni ocat učinkovit je kod liječenja ekcema i neugodnih stanja kože poput suhoće i perutanja. Naime, površina kože je blago kisela pa je agresivni alkalni čistači još pogoršavaju simptome kožnih bolesti, dok jabučni ocat uravnotežuje prirodni pH kože, poboljšavajući njezinu zaštitnu barijeru. No, ipak je riječ o kiselini pa se jabučni ocat nikada direktno ne stavlja na kožu već ga se uvijek mora razrijediti vodom.
Koristan za dijabetičare - jabučni ocat, pokazuje jedno istraživanje, pomaže u liječenju dijabetesa tipa 2. Njega karakterizira visoka razina šećera u krvi uzrokovana rezistencijom na inzulin ili nemogućnošću proizvodnje inzulina. Dijabetičarima se preporučuje uzimati ga prije obroka bogatog ugljikohidratima jer jabučni ocat usporava brzinu pražnjenja želuca i sprječava velike skokove šećera u krvi. Međutim, ljudi koji nemaju dijabetes također mogu imati koristi od održavanja razine šećera u normalnom rasponu konzumiranjem jabučnog octa, jer neki istraživači vjeruju da je visoka razina šećera u krvi glavni uzrok starenja i raznih kroničnih bolesti.
Pomaže pri mršavljenju - ocat od ovog zdravog voća često se koristi kao jedan od saveznika kod mršavljenja jer sagorijeva masti. Nekoliko studija na ljudima pokazuje da ocat može povećati osjećaj sitosti. Tako se unosi manje kalorija i dolazi do bržeg gubitka kilograma. U jednoj studiji, jedna ili dvije žlice jabučnog octa dnevno tijekom tri mjeseca pomogle su odraslima s prekomjernom tjelesnom težinom izgubiti u prosjeku 1,2 odnosno 1,7 kilograma.
Poboljšava probavu - mnogi ljudi uzimaju jabučni ocat prije obroka s teškim bjelančevinama kako bi poboljšali probavu i riješili se zatvora. Neka istraživanja tvrde da kaže da jabučni ocat povećava kiselost vašeg želuca, što pomaže vašem tijelu da stvori više pepsina, enzima koji razgrađuje proteine, no potrebno je još mnogo studija koje bi potvrdile korelaciju tog dvoje.
Pročišćava vlasište - ako imate perut koje se nikako ne možete riješiti, za završno ispiranje kose nakon pranja koristite 1 dcl jabučnog octa s 2 dcl vode. Tom tekućinom isperite tjeme i zanemarite kiseli miris jer će on ispariti. Jabučni ocat ubit će bakterije i maknuti mrtve stanice kože s vašeg tjemena, a kosu učiniti sjajnom i zdravom.
Smanjuje simptome sindroma policističnih jajnika - sindrom policističnih jajnika hormonsko je stanje povezano s abnormalnim menstrualnim ciklusima, visokom razinom androgenih hormona, cistama na jajnicima i inzulinskom rezistencijom. Jedno tromjesečno istraživanje pokazalo je da se ženama s ovim sindromom, koje su odmah nakon večere popile jednu žlicu jabučnog octa sa 100 ml vode, izbalansirala razina hormona i menstruacije su im bile redovitije. Iako ovo zvuči obećavajuće, potrebno je još mnogo istraživanja da se dokaže povezanost jabučnog octa i PCOS-a.
Oprez pri korištenju jabučnog octa!
Iako je jabučni ocat generalno siguran i zdrav, prekomjerna konzumacije može izazvati povraćanje, oštećenje jednjaka i želuca kao i zubne cakline. Najbolji način da jabučni ocat uvrstite u svoju prehranu jest preko raznih jela, najbolje salata.
Neki ga uzimaju s vodom odmah nakon buđenja, međutim ako i inače imate osjetljiv želudac, takva praksa se ne preporučuje. Također, nikada ne pijte ravno iz boce već ga uvijek razrijedite vodom, sokom ili čajem i potrudite se kupovati samo domaći kojeg ćete prepoznati po talogu na dnu boce.
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
Novi komentar