« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 3 mjeseca
ZNATE LI?

Zašto trebate jesti lanene sjemenke

Lanene sjemenke jedna su od najzdravijih namirnica na svijetu jer su bogate esencijalnim masnim kiselinama koje štite srce i krvne žile i jačaju imunitet.

Malo sameljite i...
Malo sameljite i... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

lan

,

lanene sjemenke

Lanene sjemenke naizgled su samo sjemenke, no zapravo ih nazivaju superhranom i to ne bez razloga. Uzgajane su od početka civilizacije te se smatraju jednom od najstarijih kultura.

Postoje dvije vrste lana, smeđi i zlatni, koje su podjednako hranjive. Samo jedna žlica lanenih sjemenki (oko 7 grama) pruža bogatu količinu proteina, vlakana i omega-3 masnih kiselina, vitamina i minerala.

Osim toga, lanene sjemenke sadrže i fitokemikalije lignane za koje se smatra da mogu spriječiti rast tumorskih stanica.

Od lanenih sjemenki radi se i laneno ulje koje se može piti samostalno ili koristiti kao preljev za salate i druga jela.

U lanenim sjemenkama se osim navedenih nutrijenata nalazi i snažan antioksidans lignin koji usporava starenje i bori se protiv slobodnih radikala.

Vitamini B1, vitamin B2, vitamin C i E, kalij, kalcij, željezo, cink, bakar, natrij fosfor i selen također su dio čudnovatog sastava lanenih sjemenki.

Evo zbog kojih razloga ih je potrebno svakodnevno konzumirati:

Čuvaju kosti - upravo zbog toga što su bogate antioksidansima, lanene sjemenke štite kosti od razvijanja artritisa i osteoporoze. Za to je ponovo zaslužan lignin koji smanjuje plak koji se nakuplja u žilama pri aterosklerozi za čak 75 posto.

Kožu čine mekom i nježnom - kombinacija ulja i vlakana u lanenim sjemenkama posebno je dobra za omekšavanje i hidrataciju suhe kože. Osim toga, lan se koristi i kod raznih kožnim bolesti poput ekcema, psorijaze ili preosjetljivosti na sunce. Masku od lanenih sjemenki lako možete napraviti kod kuće. Žlicu lanenih sjemenki prelijte s 1/3 vruće vode, dobro promiješajte, pokrijte i pustite neka stoji do jutra. Gelastu masu potom procijedite i nanesite na lice pomoću kista. Kada se osuši, isperite je lica, ponovite tretman pet puta te nastavite s uobičajenom njegom.

Poboljšavaju probavu - lanene sjemenke bogate su vlaknima - samo jedna žlica lanenih sjemenki sadrži 3 grama vlakana, što je 8-12 posto dnevnog unosa za pojedinca. Štoviše, sjemenke lana sadrže dvije vrste dijetalnih vlakana - topljive i netopljive. U probavnom sustavu fermentiraju ih bakterije, potom sjemenke napuhuju stolicu, što rezultira redovitim pražnjenjem crijeva. Topiva vlakna povećavaju konzistenciju sadržaja crijeva i usporavaju brzinu probave, što pomaže u regulaciji šećera u krvi i snižavanju kolesterola.

Smanjuju rizik od nastanka raka - ranije spomenuti lignani imaju antioksidativna i estrogenska svojstva pa usporavaju i sprječavaju razvoj nastanka stanica raka. Promatračke studije pokazuju da žene koji jedu sjemenke lana imaju manji rizik od raka dojke, posebno one u postmenopauzi. Prema kanadskom istraživanju, u kojem je sudjelovalo više od 6000 žena, kod onih koje svakodnevno jedu sjemenke lana, imaju 18 posto manju vjerojatnost da će razviti rak dojke.

Smanjuju upale u organizmu - poznato je da omega-3 esencijalne masne kiseline štite srce i krvne žile od lošeg kolesterola. U lanenim sjemenkama nalazi se alfa-linolenska kiselina (ALA) koja se samo u malim količinama pretvara u aktivne oblike omega-3 masnih kiselina. ALA smanjuje upale u organizmu i štiti mozak od preuranjenog starenja.

Sve u svemu, jedite ih svaki dan!

04.02.2021. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh