« Kazalište
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
NOVA SEZONA

Izvedena premijera predstave Nosferatu u Teatru ITD

U Teatru ITD izvedena prva ovosezonska premijera predstave "Nosferatu", koju je na scenu postavio redatelj Saša Božić

Fotografija vijesti
Više o

premijera

,

predstava

,

Teatar &TD

,

sezona

,

Nosferatu

"Nosferatu" je naziv prve ovosezonske premijerne predstave u Teatru ITD, koja će biti izvedena u subotu, 15. listopada, a na scenu ju je postavio redatelj Saša Božić u suradnji s izvođačima Petrom Hrašćanec Herceg, Markom Jastrevskim i Damirom Klemenićem i uz pomoć francuskog dizajnera svjetla Brune Pocherona.

Predstava razvija niz plesnih i kazališnih eseja, diptiha na temu konstitucije izvođača i korištenja tijela kao sredstva razumijevanja izvedbe. Polazište predstave su roman "Umjetnica tijela" Dona DeLilla te ciklus filmova o Nosferatuu.

Dok "Umjetnica tijela" u fokus stavlja virtuoznost u kojemu opsesivno bavljenje tjelesnošću postaje umjetničkim činom, u Nosferatuu je tijelo skandal, njegova prisutnost unosi nemir u prividni red društveno prihvatljive ideje o tijelu, naglasio je redatelj Saša Božić.

Predstava će biti izvedena u sklopu Platforme mladih koreografa 15. listopada na hrvatskom, a 14. listopada na engleskom jeziku.

Uz premijeru će u foyeru Teatra ITD biti postavljena i svjetlosna instalacija Brune Pocherona i Damira Šimunovića pod nazivom "Fantom svjetla". Instalacija, kao referenca na predstavu, prikazuje tri filma o Nosferatuu u verzijama vrlo niske rezolucije slike i kvalitete zvuka. Izbor čine poznati naslovi "Nosferatu - Eine Symphony des Grauens" (Murnau, 1922.), "Nosferatu - Phantom der Nacht" (Herzog, 1979.) i "Shadow of the Vampyre" (Merhige, 2000.).

Afirmirajući i koristeći dostupnost kinematografskog materijala putem internetskih alata poput Youtubea, a koje karakterizira niska rezolucija slike, loša kvaliteta zvuka, rezanje filmova na manje dijelove i sl., "Fantom svjetla" želi reflektirati naše navike konzumiranja slika putem nisko-rezolutnih ekrana. Fotografije potpisuje Damir Žižić.

12.10.2011. 17:49:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh