« Iza ogledala
objavljeno prije 9 godina
WOW!

Izvanzemaljska svjetla na Ceresu sve su jača

Kad bi se svjetla pogledala nepristranim okom, da ne znate da se nalaze na patuljastom planetu, vjerojatno bi pomislili da se radi o zračnim snimkama nekog manjeg mjesta ...

Dawn je blizu Ceresa, što se čeka?
Dawn je blizu Ceresa, što se čeka? (NASA)
Više o

sonda Dawn

,

Ceres

,

svjetla na Ceresu

Ceres, patuljasti planet koji se kreće u orbiti u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupiteraveć dugi niz godina golica maštu kako astronoma, tako i ljubitelja teorija zavjera koji ga smatraju jednom od važnih karika dolaska izvanzemaljaca u naš Sunčev sustav.

Slike svjetala na Ceresu na dnevnoj bazi izazivaju mnogobrojne reakcije, a od trenutka kad se sonda Dawn približila ovom patuljastom planetu, internet jednostavno ne prestaje brujati.

Posljednje snimke poslane 3. i 4. svibnja napravile su dodatni nered, jer je Dawn orbitirala tek 13.600 km od površine Ceresa, a svjetla se i dalje vide i sve su jača.

Znanstvenici i dalje ne mogu objasniti kompoziciju i izvor jakih svjetala, no za sada zaključuju da su jarka svjetla zapravo refleksija sunčeva svjetla o neku vrstu materije koja se nalazi na planeti. 

Sve dok se Dawn još ne približi planetu, misterij svjetla neće biti riješen, a sljedeće Dawnove radnje bit će kruženje oko Ceresa otprilike svaka tri dana na udaljenosti od 4.400 kilometara. Na taj će način mapirati površinu i otkrivati Ceresovu geološku povijest.

Do prosinca će se spuštati sve niže, sve dok ne dosegne visinu 260 kilometara iznad površine, a fotografije koje će slati s te udaljenosti bit će 100 puta bolje od ovih koje šalje sada.

13.05.2015. 11:23:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh