Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2015. 11:23:00
WOW!

Izvanzemaljska svjetla na Ceresu sve su jača

Kad bi se svjetla pogledala nepristranim okom, da ne znate da se nalaze na patuljastom planetu, vjerojatno bi pomislili da se radi o zračnim snimkama nekog manjeg mjesta ...

Dawn je blizu Ceresa, što se čeka?
Dawn je blizu Ceresa, što se čeka? (NASA)

Ceres, patuljasti planet koji se kreće u orbiti u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupiteraveć dugi niz godina golica maštu kako astronoma, tako i ljubitelja teorija zavjera koji ga smatraju jednom od važnih karika dolaska izvanzemaljaca u naš Sunčev sustav.

Slike svjetala na Ceresu na dnevnoj bazi izazivaju mnogobrojne reakcije, a od trenutka kad se sonda Dawn približila ovom patuljastom planetu, internet jednostavno ne prestaje brujati.

Posljednje snimke poslane 3. i 4. svibnja napravile su dodatni nered, jer je Dawn orbitirala tek 13.600 km od površine Ceresa, a svjetla se i dalje vide i sve su jača.

Znanstvenici i dalje ne mogu objasniti kompoziciju i izvor jakih svjetala, no za sada zaključuju da su jarka svjetla zapravo refleksija sunčeva svjetla o neku vrstu materije koja se nalazi na planeti. 

Sve dok se Dawn još ne približi planetu, misterij svjetla neće biti riješen, a sljedeće Dawnove radnje bit će kruženje oko Ceresa otprilike svaka tri dana na udaljenosti od 4.400 kilometara. Na taj će način mapirati površinu i otkrivati Ceresovu geološku povijest.

Do prosinca će se spuštati sve niže, sve dok ne dosegne visinu 260 kilometara iznad površine, a fotografije koje će slati s te udaljenosti bit će 100 puta bolje od ovih koje šalje sada.

13.05.2015. 11:23:00
http://metro-portal.hr/izvanzemaljska-svjetla-na-ceresu-sve-su-jaca/91698/