« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
BAN KI-MOON:

Izraelska blokada Gaze izaziva neprihvatljive patnje

U posjetu Izraelu nalazi se i specijalni izaslanik SAD-a za Bliski istok George Mitchell no to nije spriječilo izraelsku vojsku da u 24 sata ubije četvero Palestinaca

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

Gaza

,

Ban Ki-moon

,

George Mitchell

,

bliskoistočni mirovni proces

Izraelska blokada Pojasa Gaze izaziva neprihvatljive patnje, rekao je u nedjelju glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon, tijekom posjeta jednoj palestinskoj enklavi.

"Jasno smo i opetovano rekli izraelskim čelnicima da njihova politika blokade nije prihvatljiva i da je loša " rekao je Ban u Khan Younesu.

"Blokada pričinja neprihvatljive ljudske patnje stanovništvu Gaze. Ta politika je i kontraproduktivna. Ona oslabljuje umjerene i jača ekstremiste", naglasio je glavni tajnik.

Pojas Gaze, usko prenapučeno područje s 1,5 milijuna stanovnika od kojih 85 posto ovisi i međunarodnoj pomoći, živi pod izraelskim embargom od kada je Hamas u lipnju 2007. preuzeo vlast.

Glavni tajnik UN-a je u nedjelju ujutro stigao u Gazu u sklopu regionalne turneje u Izraelu i palestinskim područjima, dok Sjedinjene Države pokušavaju ponovo pokrenuti mirovni proces. To je drugi posjet na palestinske teritorije od izraelske ofenzive krajem 2008./ početkom 2009.

Stigao i posebni američki izaslanik

Američki specijalni izaslanik za Bliski istok George Mitchell također je stigao u Izrael kako bi pokušao pokrenuti mirovni proces, objavilo je u nedjelju veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Izraelu.

Mitchell će razgovarati s premijerom Benjaminom Netanyahuom, ministrom obrane Ehudom Barakom i glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom. On će u ponedjeljak otići u Jordan na razgovore s predsjednikom palestinske vlasti Mahmudom Abasom, prema palestinskim izvorima.

Mitchellov posjet se zbiva tijekom diplomatske krize Sjedinjenih Država i Izraela, koju je izazvao plan izraelske vlade da u istočnom Jeruzalemu kojeg Palestinci žele za buduću prijestolnicu svoje države izgradi 16 tisuća stanova.

Ovog je vikenda ipak napetost nešto blaža nakon telefonskog razgovora Netanyahua i američke državne tajnice Hillary Clinton koja ga je nazvala "korisnim i plodnim".

Dok dužnosnici gledaju izraelska vojska puca

Izraelska vojska je u nedjelju blizu Nablusa na sjeveru Zapadne obale ubila dvojicu Palestinaca vatrenim oružjem, nakon što su napali nožem jednog vojnika, rekla je jedna vojna glasnogovornica.

"Dvojica Palestinaca su ubijena nakon napada hladnim oružjem na jednog vojnika u ophodnji blizu Avarte, sjeveroistočno od Nablusa. Njegovi kolege su otvorili vatru na napadače i ubili ih", rekla je glasnogovornica.

S palestinske starne nije bilo moguće dobiti potvrdu tog događaja.

Avarta je prijelaz za robu koji kontrolira izraelska vojska.

U posljednja 24 sata ubijena su 4 Palestinca, svi u području Nablusa gdje su česti sukobi Palestinaca i izraelskih doseljenika. (hina/metro-portal)

21.03.2010. 13:59:31
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh