« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 1 mjesec
ABAS PRED UN-OM:

Izrael mora izabrati između mira i naselja

Moratorij na izgradnju naselja istječe 26. rujna u ponoć i Palestinci i Sjedinjene Države traže od izraelske vlade da ga produže

Zapadna Obala
Zapadna Obala (Getty Images)
Više o

Mahmud Abas

,

Benjamin Netanyahu

,

Izrael Palestina

,

izgradnja naselja

Palestinski predsjednik Mahmud Abas je u subotu u UN-u, dan prije završetka moratorija na izgradnju židovskih naselja na Zapadnoj Obali, izjavio da Izrael mora izabrati između mira i naselja.

Abas je kritizirao izraelski mentalitet širenja i dominacije i rekao da "njihove ranjene ruke još uvijek mogu držati granu masline", simbol mira. Moratorij istječe 26. rujna u ponoć i Palestinci i Sjedinjene Države traže od izraelske vlade da ga produže.

Američki predsjednik Barack Obama je inzistirao na tome tijekom govora na Općoj skupštini UN-a u četvrtak. Jedan izraelski visoki dužnosnik je u petak rekao da je Izrael spreman na kompromis između svih strana ako se podrazumijeva da neće biti zabrane gradnje naselja.

Premijer Benjamin Netanyahu ulaže intenzivne napore za postizanje takvog kompromisa prije istjeka moratorija 26. rujna, dodao je neimenovani izraelski dužnosnik i naglasio da je SAD jako uključen u traženje kompromisa.

Predsjednik Abas je obznanio da odbija svaki kompromis koji ne bi jamčio potpuni prekid naseljavanja, čak i ako to dovode u pitanje nastavak izravnih mirovnih pregovora s Izraelom koji su počeli 2. rujna pod okriljem Sjedinjenih Država.(hina/metro-portal)

25.09.2010. 21:50:55
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    enime
    26.09.2010. 08:47
    Jednom za uvjek resiti se proslosti i prihvatiti razuman nacin zivota, vazi za sve koji sebe smatraju ugrozenim narodima.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh