« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 3 mjeseca
PALESTINCI STREPE

Izrael dobiva vladu Likuda i krajnje desnice

Benjamin Netanyahu dogovorio je koaliciju sa strankom krajnje desnice Yisrael Beitenu.

Benjamin Netanyahu
Benjamin Netanyahu (Getty Images)
Više o

EU

,

Izrael

,

Palestina

,

Javier Solana

,

Bliski istok

,

Likud

,

Tzipi Livni

,

Kadima

,

Benjamin Netanyahu

,

Yisrael Beitenu

,

Avigdor Lieberman

,

Ahemad Tibi

,

Shaass

Mandatar za sastav izraelske vlade Benjamin Netanyahu dogovorio je koaliciju sa strankom krajnje desnice Yisrael Beitenu, prenose agencije u ponedjeljak, a Europska unija upozorava da će odnose s Izraelom vrednovati prema privrženosti nove vlade projektu dviju država.

Netanyahu, čelnik Likuda, je u noći na ponedjeljak potpisao koalicijski sporazum s Yisrael Beitenu, čiji će čelnik Avigdor Lieberman postati ministar vanjskih poslova u novoj vladi.

"Dogovorili smo se o svim načelima i pitanjima i o podjeli ministarstava i kabineta" rekao je zastupnik Likuda Guideon Saar, javlja AFP.

Netanyahuov sporazum s krajnjom desnicom mogao bi biti zapreka planu nove američke administracije Baracka Obame da se uz Izrael proglasi i palestinska država, piše Reuters.

Povjerenik EU za vanjske poslove i sigurnost Javier Solana rekao je da će odnosi EU i Izraela ovisiti o spremnosti nove izraelske vlade da nastaviti raditi prema ostvarenju rješenja palestinske države.

"Spremni smo surađivati kao i obično, redovito s izraelskom vladom koja je spremna razgovarati i raditi na ostvarenju rješenja o dvije države", rekao je Solana.

Netanyahu zagovara "ekonomski mir" koji predviđa poboljšanje životnih uvjeta Palestinaca na Zapadnoj obali kroz gospodarske i sigurnosne projekte.Na dogovor Netanyahua i Libermana reagirao je u ponedjeljak zastupnik izraelskih Arapa u parlamentu, Ahemad Tibi pozivajući "šefove diplomacije europskih zemalja neka se ne susreću s fašistom koji zagovaraju protjerivanje Arapa".

"Pozivam također i arapsku diplomaciju na bojkot Liebermana, neka se s njime ne susreću ni javno ni tajno", rekao je Tibi za AFP.

Zastupnik Saar naznačio je u ponedjeljak da postignutim dogovorom Likud ne zatvara vrata drugim strankama, već naprotiv teži proširenoj koaliciji.

Likud bi trebao razgovarati sa svojim prirodnim saveznicima, vjerskim strankama i strankama desnice, a to su Sefardski ultraortodoksni Shaass (koja ima 11 zasutpnika), zatim Ujedinjena lista ultraortodoksne Tore aškenazi (5), Nacionalni savez (4) te Židovsko ognjište (3).

Likud je na izborima dobio 27 zastupničkih mjesta, a to je jedno mjesto manje od 28 zastupnika koliko je ostvarila stranka centra Kadima, koju vodi dosadašnja šefica diplomacije Tzipi Livni s kojom je Netanyahu pregovarao o koaliciji.

Livni je međutim odbila ući u vladu koja ne bi u svoj program uvrstila plan "dviju država za dva naroda, izraelski i palestinski" i koja se ne bi obvezala raditi prema mirovnom procesu što su ga potaknule Sjedinjene Države konferencijom u Annapolisu 2007. (hina/metro-portal)

16.03.2009. 16:39:23
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh