« Kultura
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
VAŽAN SIMBOL

Izložba 'Državni grb Dubrovačke Republike' otvorena u Kneževu dvoru

Prikazan je povijesni razvoj grba Dubrovačke republike, njegova simbolička uloga, kao i njegovo značenje u međunarodnim odnosima

(Wikipedia)
Više o

izložba

,

Državni grb Dubrovačke republike

,

Dubrovačka republika

,

Knežev dvor

,

Frano Čizmić

U Kneževu dvoru u Dubrovniku večeras je otvorena izložba "Državni grb Dubrovačke Republike" autora Frane Čizmića.

Izložba je cjelovit prikaz povijesnog razvoja državnog grba Dubrovačke Republike, njegova podrijetla, simboličke uloge u životu te republike, značenja u međunarodnim odnosima te promjena u njegovu prikazivanju u tijeku vremena.

Osim grba izložba daje pregled ostalih državnih obilježja kao što su grb Libertas, zastave s likom sv. Vlaha i drugo te donosi prikaz državnog grba od najstarijih vremena te nakon 1358.

Kako je istaknuto u prigodi otvorenja, prvi prikaz dubrovačkoga državnog grba dao je Milan Rešetar u članku u listu "Dubrovnik" gdje je iznio spoznaje do kojih je došao proučavajući dubrovačku numizmatiku. Na osnovi daljnjih istraživanja o toj je temi napisano posebno poglavlje u djelu "Dubrovačka numizmatika", koje se i danas smatra ishodištem za svakoga tko se želi baviti tom temom.

Osim Rešetara, o dubrovačkim državnim grbovima opširnije je pisao jedino Vito Galzinski, a u novije vrijeme povijesni prikaz grba Dubrovačke Republike dao je negdašnji ravnatelj arhiva u palači Sponzi Ivan Mustač. (hina/metro-portal)

05.02.2010. 20:52:41
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    baštako
    14.11.2014. 16:46
    Milan Rešetar je jedan od najvećih stručnjaka za Dubrovačku numizmatiku. Nasljedio je od svog oca ogromnu numizmatičku zbirku i kasnije je nadopunjavao. Spletom nesretnih okolnosti, ta zbirka je danas završila u Pragu i nije ugledala svjetlo dana već desetljećima. Navodno leži zabačena u nekom depou muzeja i tamo propada.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh