« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina
UPOZORENJE STOMATOLOGA

Izbjegavajte prati zube netom nakon jela

Pranje zubi 20 minuta nakon jela i pića "gura" korozivne kiseline duboko u caklinu i dentin, i tako ih polako, ali sigurno uništavaju

Fotografija vijesti
Više o

osmijeh

,

stomatološki problemi

,

zdravlje zubi

,

pranje zuba

,

karijes

,

bijeli zubi

Većina nas je odrasla u uvjerenju kako nakon svakog obroka treba pohitati do kupaonice i detaljno oribati bisere koji krase naš osmijeh, no novo istraživanje stomatologa pokazalo je da se zube nikako ne smije prati netom nakon jela ili pića.

Naime, kiselina iz hrane ili pića, pogotovo gaziranih, demineralizira i oslabljuje caklinu, a žustri pokreti četkicom guraju korozivne kiseline dublje u zube i ubrzavaju njihovo propadanje, kaže dr. Howard R. Gamble, predsjednik američkog udruženja stomatologa Academy of General Dentistry.  

Studija je provedena na način da su volonteri u ustima imali umjetne dentine, tkivo koje izgrađuje zub i daje mu oblik, te su nakon svakog jela i pića primijenili različitu metodu pranja.

Nakon tri tjedna volonteri su morali na pregled. Kod ljudi koji su zube prali 20 minuta nakon obroka zamijećen je značajan gubitak dentin, no isto nije zabilježeno kod osoba koje su oralnu higijenu napravili sat vremena poslije jela i pića.

"Zaključili smo kako je za zube najbolje da ih perete od 30 do 60 minuta nakon erozivnog napada", kaže dr. Gamble.

Stručnjaci predlažu da bi prije samog pranja zubi trebalo smanjiti kiselost u usnoj šupljini, bilo ispiranjem običnom vodom ili lužnatom tekućinom poput mješavine sode bikarbone i vode. 

04.06.2012. 20:27:10
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Latz
    06.06.2012. 14:16
    "no novo istraživanje stomatologa pokazalo je da se zube nikako ne smije prati netom nakon jela ili pića."

    Novo istraživanje s informacijom koja je poznata već minimalno 15 godina -- svaka im čast
  2. avatar
    Mario
    12.06.2012. 11:18
    hvala na upozorenju!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh