« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Obama doll

Izašla nova afroamerička linija Barbie lutaka

Prijašnje lutke tamnog tena nisu bile uvjerljive jer su imale zapadnjačke crte lica

Nova
Nova "So in Style" linija Barbie lutaka (www.corriere.it)
Više o

Barbie

,

50 godina Barbie

,

rođendan Barbie

,

obama barbie

Vladalačka era Baracka i Michelle Obame započela je nevjerojatnom manijom diljem svijeta. Prva afroamerička dama sa svojim je stilom odijevanja izazvala brojne rasprave u modnim krugovima.

Bilo je samo pitanje vremena kad će njen utjecaj biti vidljiv i u svijetu lutaka, točnije kada će se pojaviti prvi Barbie modeli inspirirani gđom Obama.

Mattel je nedavno lansirao novi liniju "obojanih" lutaka koje se poprilično razlikuju od legendarne Christie iz 1967. godine, Barbieine prijateljice, lutke crne kože, ali zapadnjačkih crta lica.

Nova linija pod nazivom "So in Style" prošlog je mjeseca izložena na američkim policama trgovina, a sačinjavaju je lutke malo tamnije boje kože; Grace, Kara i Trichelle, svaka u svojem stilu (casual, elegantni i funky) i sa svojim interesima. Prate ih sestrice Courtney, Janessa i Kianna. Koštaju oko 21 eura.

Dizajnerica nove linije također je Afroamerikanka, a zove se Stacey McBride-Irby.

"Htjela sam stvoriti jednu liniju lutaka koja bi više sličila afroameričkim djevojčicama", rekla je mama novih barbika. Dizajnerica je nastojala novim lutkama inspirirati djevojčice i stvoriti im uzorne modele; tako na primjer Karu zanima matematika i glazba.

No, to nije prvi pokušaj Mattela da iziđe na tržište s ovakvim lutkama. Još 1967. kao i 1980. pojavile su se barbike tamnijeg tena, no nisu bile uvjerljive jer su imale zapadnjačke tjelesne karakteristike.

09.10.2009. 14:42:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh