« Muškarci
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
DOBAR, BOLJI, NAJBOLJI

Iz sline muškarca može se vidjeti kakav će biti otac i suprug

Ako imate djecu trebali biste nekako smanjiti razinu testosterona jer ćete tako bolje razumjeti njegove potrebe

Pljuni da te vidimo :)
Pljuni da te vidimo :) (Arhiva)
Više o

hormoni

,

istraživanje

,

dobar otac

,

slina

,

muškarac

,

testosteron

U poligamnim društvima, muškarci s višim nivoom testosterona u slini vjerojatno će imati više žena i svojoj djeci posvjećivati manje pažnje, za razliku od onih s manjom količinom tog hormona.

Novo istraživanje provedeno na seljacima iz Senegala potvrđuje prijašnje studije o ključnoj ulozi testosterona u pronalaženju partnerice i roditeljstvu. Visok nivo testosterona povezan je s povećanom seksualnom aktivnošću, nevjerom i  bračnim sukobima. No, nakon što muškarac postane otac, njegovo tijelo izlučuje manje hormona.

Kako bi otkrila može li se utjecaj testosterona na roditeljstvo također primijeniti u društvima gdje muškarci mogu imati više žena, antropologinja Alexandra Alvergne koja je vodila novo istraživanje, mjerila je nivo testosterona među muškarcima koji žive u selima Senegala. U obzir su došli poligamni očevi, oni monogamni kao i oni neoženjeni bez djece. Također je ispitivala njihove žene koliko vremena i novaca utroše na obitelj.

Bez obzira na to koliko žena imali, očevi su uvijek imali manji nivo testosterona od neoženjenih solo muškaraca. Među očevima, oni s više testosterona, imali su običaj provoditi manje vremena sa svojim ženama i djecom. Također je otkrila da poligamni muškarci u prosjeku proizvode više hormona od monogmanih.

˝Mislim da ovo istraživanje samo potvrđuje utjecaj testosterona na pronalazak partnera i roditeljstvo kod muškaraca˝ smatra Peter Ellison, antropolog sa Sveučilišta Harvard. Genetika igra ulogu u određivanju količine testosterona koju će muškarac proizvesti, no kultura, očinstvo i ostali faktori utječu na nivo tog hormona tijekom života. ˝Ako imate potomstvo za koje ste odgovorni, bilo bi dobro nekako smanjiti nivo testosterona. Ne samo da ćete biti više fokusirani na dijete, nego ćete bolje razumjeti i njegove potrebe˝, objašnjava Ellison.

I premda nije potpuno jasno kako očinstvo smanjuje nivo testosterona, Ellison i ostali vjeruju da takvo ponašanje utječe na endokrini sustav te slabiju proizvodnju tog hormona.

28.08.2012. 14:37:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh