« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NOĆ TROBOJNICE

Italija priprema spektakl povodom 150. obljetnice ujedinjenja

Moderna Italija osnovana je 17. ožujka 1861. za vladavine kralja Viktora Emanuela II.

Kolosej
Kolosej (Wikipedia)
Više o

Italija

,

Silvio Berlusconi

Talijani su već počeli obilježavati 150. godišnjicu ujedinjenja, a središnje proslave nastavit će se u četvrtak, na samu godišnjicu, prenosi Hina.

Službeno se 17. ožujka 1861. godine smatra danom rođenja moderne Italije, koja je prethodno bila podijeljena u sedam država, a ujedinjena je za vladavine kralja Viktora Emanuela II. Iznimno će ove godine 17. ožujka biti neradan dan za Talijane.

Proslave su počele već u srijedu u podne kada je predsjednik Giorgio Napolitano u Rimu svečano otvorio izložbu "Od korijena do nacionalnog identiteta".

Izložbe, koncerti, projekcije, svečano otvorenje muzeja Risorgimento (kako se naziva razdoblje borbe za talijansko ujedinjenje) te brojna natjecanja održat će se u niz talijanskih gradova, a napose u Firenci i Torinu koji su nakratko bili talijanske prijestolnice.

U Rimu je predviđena "noć trobojnice" uz spektakle, plesove i videoprojekcije te vatromet.

U četvrtak će se službena svečanost održati na Oltaru domovine u nazočnosti državnog vrha, a dan će završiti izvedbom opere Nabucco velikog talijanskog skladatelja i domoljuba Giuseppea Verdija kojom će ravnati maestro Riccardo Muti.

Sjeverna liga, koja je dugo vremena zagovarala odcjepljenje talijanskog sjevera od ostatka zemlje, kritizirala je proslave argumentom da je neprihvatljivo proglasiti obljetnicu neradnim danom u doba ekonomske krize.

Neki zastupnici Sjeverne lige čak su bojkotirali svečanosti organizirane zadnjih u sklopu obljetnice i odbili su pjevati nacionalnu himnu "Il Canto degli Italiani" (Pjesma Talijana). Takvo stajalište Sjeverne lige kritizirala je oporba, ali i brojni stranački prvaci Naroda slobode, stranke premijera Silvija Berlusconija.

16.03.2011. 18:07:42
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh