« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
NIJE VRIJEME

Slovenci ne razmišljaju o zatvaranju NE Krško

NE Krško projektirana je prema američkim protupotresnim standardima, s radom je počela 1981.

Krško
Krško (Arhiva)
Više o

NE Krško

,

Danilo Tuerk

Njemačka je odlučila isključiti sedam zastarjerlih nuklearnih elektrana. S druge strane, slovenski predsjednik Danilo Tuerk i njegov češki domaćin Vaclav Klaus u srijedu su se složili u ocjeni da incidenti na japanskim nuklearnim reaktorima uzrokovani razornim potresom i tsunamijem nisu prava prilika za dugoročne odluke o budućnosti korištenja nuklearne energije, prenosi Hina.

"Ovo nije pravo vrijeme za donošenje političkih odluka i širenje panike", rekao je Tuerk u Pragu nakon službenog susreta s Klausom. Susret dvojice predsjednika bio je uglavnom posvećen pitanjima gospodarske suradnje Češke i Slovenije.

Još oštriji je bio Klaus, koji je zahtjeve o ograničenju ili potpunom prestanku korištenja nuklearne energije u Europskoj uniji, u svjetlu događaja u Japanu, nazvao "oportunističkim populizmom".

I Češka i Slovenija imaju nuklearne elektrane, a u procesu pristupanja Europskoj uniji bile su izložene pritiscima Austrije, koja se odrekla toga oblika energije, da preispitaju mogućnost njihova zatvaranja.

Jedina slovenska nuklearna elektrana, hrvatsko-slovenska elektrana u Krškom građena je američkom tehnologijom, počela je s radom 1981. godine.

Slovenski stručnjaci ističu da je nuklearka u Krškom projektirana prema američkim protupotresnim standardima, sa znatnom "rezervom" iznad potresa koji su u Sloveniji ikad zabilježeni i da u Sloveniji kao kontinentalnoj državi nema opasnosti od tsunamija koji su zapravo oštetili japansku nuklearku iako je izdržala snažan potres.

16.03.2011. 18:25:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh