« Ekosfera
objavljeno prije 2 godine i 3 mjeseca
GROZNO

Istraživanjem otkriveno zlostavljanje životinja na farmi brojlera

Equalia razotkriva zastrašujuće uvjete života na farmi pilića koja je povezana s četvrtim najvećim europskim proizvođačem peradi

Strašno!!!
Strašno!!! (Equalia)
Više o

mučenje

,

životinje

,

farma brojlera

Istraživanje koje je objavila španjolska organizacija Equalia provedeno je između srpnja i kolovoza 2021. na farmi brojlera u Italiji povezanoj s AIA-om, četvrtim najvećim proizvođačem u Europi i zaštitnim znakom Gruppo Veronesi.

Ptice u raspadanju; druge ptice žive ih kljucaju; ptice s deformitetima i prijelomima; ne mogu stajati na vlastitim nogama; mnoge uopće ne mogu doći do pojilica sa vodom i hranom.... Video zapis i slike također otkrivaju navodne malverzacije od strane osoblja - nanošenje udaraca nogama, također se vidi da su im vratovi slomljeni ili glave zgažene do smrti.

Ove slike u suprotnosti su sa sloganom koji AIA proklamira na svojoj web stranici: Gdje je AIA, tu je i radost, navodi Zrinka Košta.

S obzirom na te činjenice, nevladina talijanska udruga Animal Law Italy podnijela je tužbu talijanskim vlastima zbog prakse koje bi mogle predstavljati zločin zlostavljanja životinja i javnog zdravlja. Rizici ovakvog proizvodnog sustava protežu se na održivost, sigurnost hrane i zdravlje ljudi. 

Ozbiljni zdravstveni problemi peradi prikazani u videu nastali su zbog genetske hibridizacije koja se provodi kako bi se postigao maksimalan rast u najkraćem mogućem vremenu. Brzorastuće pasmine pilića sklone su neizbježnim bolestima koje industrija eufemistički naziva "proizvodnim bolestima". Ovi zdravstveni problemi dovode do visoke upotrebe antibiotika profilaktički, umjesto njihove preporučene terapijske uporabe.

Više od 300 prehrambenih tvrtki obvezalo se promijeniti ovu stvarnost. Europska obveza za piletinu (European Chicken Commitment / ECC) sporazum je koji postavlja niz realnih mjera kao što su zamjena brzorastućih pasmina i smanjenje gustoće ptica po četvornom metru. 

Udruga Pobjede kao članica Open Wing Alliance-a podržava kampanju španjolske organizacije Equalia kojom se želi postići ECC sporazum sa Gruppo Veronesi i na taj način smanjiti patnju ptica koje se nalaze u njihovom proizvodnom lancu., izjavljuje Zrinka Košta. Ukoliko se ovaj ECC sporazum realizira, on će otvoriti put mnogim drugim ECC i cage-free sporazumima u proizvodnom i maloprodajnom sektoru diljem EU-zemalja pa tako i u Hrvatskoj. Imajmo na umu - osim o zaštiti životinja, riječ je i o održivosti, sigurnosti hrane i zdravlju ljudi., ističe Zrinka Košta.

16.02.2022. 11:31:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh