« Život
objavljeno prije 1 godinu i 1 mjesec
SAVJETI

Isplanirajte svoj društveni vrt

Preuzmi metodu za planiranje uključivih i pristupačnih društvenih vrtova

Društveni vrt ili nešto slično...
Društveni vrt ili nešto slično... (Arhiva)
Više o

društveni vrt

,

društveni vrtovi

Želiš isplanirati društveni vrt ili neki drugi prostor ili projekt? Želiš u planiranje uključiti sve osobe na koje se projekt odnosi, uvažiti njihova mišljenja i potrebe? Ako je tvoj odgovor potvrdan, preuzmi metodu za inkluzivno i participativno planiranje društvenih vrtova i kreni graditi bolju zajednicu bez barijera i diskriminacije za tebe, tvoje dijete, obitelj i sugrađane!

Metoda odgovara na pitanja o tome što moramo znati i učiniti ako želimo participativno i inkluzivno planirati društvene vrtove i kako da takvo planiranje bude uspješno. Temelji se na načelima univerzalnog dizajna te principima permakulture i sudioničke demokracije. Namijenjena je organizacijama civilnog društva, građanskim inicijativama ili građanima, ali i jedinicama lokalne samouprave unutar i izvan Hrvatske koje vode ili sudjeluju u provedbi projekata urbanih i društvenih gradskih vrtova, a žele osigurati uključivost i pristupačnost te adekvatan sadržaj vrtova za sve osobe, u najvećoj mogućoj mjeri.

Metodom zajednice planiraju sadržaj u društvenom vrtu nužan za ostvarenje potreba ranjivih skupina, a koji je ujedno dobar, praktičan i koristan za sve korisnike vrta. U središtu metode je sudjelovanje onih na koje se projekt odnosi u odlučivanju o projektu i njegovom razvoju. Zato metoda može poslužiti i kao model i inspiracija za planiranje drugih projekata usmjerenih društvenoj uključivosti i participaciji ranjivih skupina, kao i svih relevantnih dionika projekta.

- Kako bi bila dostupna svim osobama u najvećoj mogućoj mjeri, metodu smo izradili u nekoliko različitih inačica. Kreirali smo digitalnu publikaciju, snimili smo je kao audio zapis, a na lako razumljiv jezik prilagodila ju je Škola za odgoj i obrazovanje - Pula. Metodu smo objavili i u formatu otvorenom za daljnju razradu. - kaže Dunja Mickov iz Zelene Istre.

Sve verzije metode dostupne su na web stranici Zelene Istre.

U izradi metode sudjelovali su hrvatski partneri projekta "Za(VRT)imo za inkluziju zajedno!": Zelena Istra, Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom južne Istre, Škola za odgoj i obrazovanje - Pula, Gimnazija Pula, Udruga žena Vukovar, Udruga roditelja djece s poteškoćama u razvoju Vukovarski leptirići. Izradi metode doprinijelo je i predavanje dr. Jonasdottir Sveučilište Acureyri, islandski partner projekta. 

29.03.2023. 14:22:33
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh