« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
NAKON KRIZE

Island u subotu izborima odlučuje o ulasku u EU

Većina Islanđana želi uvođenje eura samo kao jamac financijske sigurnosti.

(Corbis)
Više o

EU

,

MMF

,

Island

,

islandski parlamentarni izbori

,

Johanna Sigurdardottir

,

Steigrimur Sigfusson

,

Bjarni Benediktsson

,

finacijska sigurnost

Na prijevremenim parlamentarnim izborima, raspisanima poslije ostavke konzervativne vlade koja je iznuđena prosvjedima zbog financijske krize, Islanđani u subotu ponajprije odlučuju o ulasku zemlje u Europsku uniju, iako većina želi samo uvođenje eura koji bi im jamčio financijsku sigurnost.

Po zadnjim anketama Instituta Capacent-Gallup, socijaldemokrati, jedini koji zagovaraju ulazak u EU, trebali bi osvojiti 31,7 posto glasova, a njihov sadašnji partner, pokret Ljevica-Zeleni 25,7 posto.

Te dvije stranke oformile su prijelaznu vladu potkraj siječnja kada su zbog narodnih prosvjeda konzervativci morali odstupiti s vlasti.

Konzerativna Stranka neovisnosti nije se od tada oporavila i po anketama dobiva 22,5 posto glasova, što je očit pad u odnosu na zadnje izbore u svibnju 2007., kada je pobijedila s 36,6 posto glasova.

Arktički otok s manje od 320.000 stanovnika, Island nije član EU, a u listopadu je njegov hipertrofirani bankovni sektor bio na rubu ponora, nakon višegodišnjeg stabilnog rasta. Tada mu je u pomoć uskočio Međunarodni monetarni fond pozajmicom od 2,1 milijarde dolara.

Šest mjeseci otkako mu je gospodarstvo bilo na rubu propasti, Island, kao i brojne europske zemlje, još proživljava oštru recesiju. Predviđa se pad BDP-a za 10 posto i nezaposlenost od 10 posto što je visoka brojka za zemlju koja do listopada takvu pojavu i nije poznavala.

Međutim, stručnjaci se slažu da će taj otok bogat prirodnim izvorima i visokokvalificiranim ljudima ubrzo krenuti putem napretka, piše agencija AFP.

Presudno pitanje subotnjih izbora je članstvo u Europskoj uniji, koje je gotovo istisnulo sve druge teme, dodaje AFP i podsjeća da je članstvo u EU postalo aktualno tek pošto je izbila kriza. Socijaldemokrati drže ulazak u EU potrebnim i upozoravaju da se takva šansa više neće ponoviti.

Međutim, po ocjeni mnogobrojnih politologa, Islanđani bi rado prihvatili euro kao svoju valutu, jer im on dugoročno jamči financijsku stabilnost u odnosu na islandsku krunu koja je lani izgubila gotovo 44 posto svoje vrijednosti.

Premijerka prijelazne vlade Johanna Sigurdardottir ustvrdila je početkom tjedna da će u slučaju pobjede njezine stranke, pristup u EU biti prioritet, a prihvaćanje eura planira u roku od četiri godine.

Međutim, u tome je ne podržavaju Zeleni, njezin koalicijski partner, uglavnom zbog ribolova koji čini 36,6 posto udjela u ukupnom izvozu. Ulaskom u EU Island bi izgubio kontrolu nad izvorima bogatstava, ponajprije nad ribolovom, drži i Nacionalni ekonomski institut.

Pravo glasa ima 227.896 Islanđana, a nekoliko dana do izbora još ih je 15 posto bilo neodlučno. Premijerka Sigurdardottir (66), prva je žena koja vodi Island i ankete govore da joj 52,6 posto ispitanika ukazuje povjerenje.

Ljevicu-Zelene vodi Steigrimur Sigfusson (53), bivši geolog i športski novinar, koji je utemeljitelj stranke, a u prijelaznoj vladi on je ministar financija i ministar poljoprivrede i ribarstva.

Bjarni Benediktsson (39), na čelu je Stranke za neovisnost, a izabran je pošto je bivša premijerka Geir Haarde i njezina vlada morala podnijeti ostavku. (hina/metro-portal)

23.04.2009. 14:00:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh