« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
BRAVO!

Island povukao kandidaturu za EU

Vlada lijevog centra je predala kandidaturu u doba kada je teška financijska kriza poljuljala povjerenje građana u njihove institucije i izazvala želju za pridruživanjem eurozoni

Islandu je super i bez EU
Islandu je super i bez EU (Wikipedia)
Više o

EU

,

Island

,

povlačenje kandidature

Ministar vanjskih poslova Gunnar Bragi Sveinsson je naveo u priopćenju da je obznanio tu odluku Latviji, predsjedavajućoj EU-om, koja je informirala Europsku komisiju.

Interesi Islanda su ispunjeniji izvan Europske unije, piše ministarstvo na svojoj internetskoj stranici.

Vlada lijevog centra je predala kandidaturu u doba kada je teška financijska kriza poljuljala povjerenje građana u njihove institucije i izazvala želju za pridruživanjem eurozoni jer je vrijednost krune padala.

Ali ostaje pitanje kako svladati jaz između Bruxellesa i Reykjavika o ribolovnim kvotama, temelju islandskog gospodarstva. Ta tema nikada nije načeta u pregovorima između lipnja 2011. i siječnja 2013.

Čim je stupila na vlast u travnju 2013., stranka desnog centra je okončala razgovore. Stranka napretka premijera Sigmundura Davida Gunnlaugssona se žestoko protivi Europskoj uniji, dok je Nezavisna stranka pokušala nametnuti ideju referenduma, do kojeg nije došlo.

Island ističe da želi bliske odnose i suradnju s EU, s kojom je povezan preko Europske udruge za slobodnu trgovinu (EFTA) i schengenske konvencije koja omogućuje slobodan promet osoba.

13.03.2015. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh