« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
NAPOKON

John Kerry traži odobrenje Kongresa za rat proti ISIL-a

Američki državni tajnik John Kerry pozvao je u srijedu Kongres da predsjedniku Baracku Obami službeno odobri uporabu vojne sile protiv Islamske države u Iraku i u Siriji

Hoće li Amerika napokon reagirati ozbiljno
Hoće li Amerika napokon reagirati ozbiljno (Wikipedia)
Više o

kongres

,

John Kerry

,

ISIL

John Kerry, šef američke diplomacije zatražio je od zastupnika u Kogresu da "omoguće da Amerika i njezini predstavnici mogu jednoglasno nastupiti u kritičnom času kada IS gubi zalet i daje znakove unutarnjih podjela".

"Predsjednik već ima ovlasti za djelovanje protiv IS-a, ali će vaša službena i jasna potpora raspršiti sumnje jesu li Amerikanci jedinstveni u vezi s time", poručio je Kerry senatorima.

Podsjetio je da "administracija ne vidi potrebu sudjelovanja američkih snaga u dugotrajnim kopnenim operacijama protiv IS-a", ali i da "rezolucija ne sadrži nikakvo zemljopisno ograničenje".

"Premda u ovom času ne planiramo operacije protiv ciljeva izvan Iraka i Sirije", dodao je američki državni tajnik.

Kongres i američka administracija raspravljaju o tekstu koji je predsjednik Obama predstavio 11. veljače kako bi ga službeno ovlastili za ratovanje protiv IS-a na tri godine i bez dugotrajne kopnene operacije.

No predsjednik nije čekao odobrenje Kongresa da bi zaratio protiv džihadista IS-a. Američki zrakoplovi ih bombardiraju od 8. kolovoza u Iraku i od 23. rujna u Siriji. Gotovo 2.000 vojnika već pomaže iračkim snagama.

12.03.2015. 08:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh