« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
PRED PROPAŠĆU

Iran želi velike izmjene UN-ovog nuklearnog sporazuma

Teheran svoj uran želi izvoziti u fazama, a zapadne sile i UN smatraju da je to neprihvatljivo

Mohamed El Baradei
Mohamed El Baradei (Getty Images)
Više o

Iran

,

IAEA

,

Ujedinjeni narodi

,

iranski nuklearni program

,

Mohamed El Baradei

Odgovor na UN-ov sporazum o nuklearnom programu, što ga je Iran u četvrtak predao Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) sadrži tako velike izmjene da bi one mogle uništiti cjelokupni dogovor, piše Reuters pozivajući se na iranske medije.

Iranska državna televizija Al Alam javila je da su iranski predstavnici u četvrtak predali čelniku agencije Mohamedu El Baradeiju odgovor na nacrt sporazuma o nuklearnom gorivu. Sadržaj iranskog odgovora nije objavljen, ali Reuters prenosi što su iranski mediji objavili o sadržaju predloženih izmjena.

Prema neimenovanu izvoru na koji se poziva provladin dnevnik Javan, Iran želi svoj nisko obogaćeni uran, a ima ga oko 1,5 tone, izvoziti u fazama, a ne odjednom kako traže zapadne zemlje i UN.

Prema nacrtu sporazuma koji je El Baradei izradio prošli tjedan, Iran bi odjednom izveo 75 posto cjelokupnog svog obogaćenog urana u Rusiju na dalje obogaćenje, a zatim u Francusku za preradu u gorivo.

Visoko obogaćeni uran vratio bi se u tvornicu koja proizvodi radioizotope za liječenje raka. Amerikanci bi u poslu sudjelovali unaprjeđenjem sigurnosti i opremljenosti tvornice.

No izvoz iranskog urana u fazama neprihvatljiv je za Zapad koji želi što prije lišiti Iran velikih zaliha urana koje drži prijetnjom.

IAEA-in plan, koji nije službeno objavljen, predviđa da Teheran do kraja godine pošalje 1,2 tone od svojih, koliko je poznato, ukupno 1,5 tona zaliha nisko obogaćena urana u Rusiju i Francusku. Tamo bi iranski uran obogaćen do razine od 3,5 posto bio podignut na 20 posto, što je nedovoljno da se upotrijebi u bojnim glavama, ali se može koristiti u istraživačkim reaktorima za proizvodnju radio-izotopa za liječenje raka, i kao takav se vratio u Iran. (hina/metro-portal)

29.10.2009. 20:06:09
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh