« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
DIPLOMATSKA INTERVENCIJA

SAD inicira novi krug bliskoistočnih pregovora

Senator George Mitchell stigao je u Izrael kako bi pripremio dolazak Hillary Clinton i potaknuop novi krug prekinutih pregovora

Benjamin Netanyahu i George Mitchell
Benjamin Netanyahu i George Mitchell (Getty Images)
Više o

SAD

,

Hillary Clinton

,

Izrael

,

Palestina

,

George Mitchell

,

bliskoistočni mirovni proces

Posebni izaslanik predsjednika SAD-a Baracka Obame za Bliski istok doputovao je u četvrtak u Izrael kako bi još jedanput pokušao oživjeti prekinute mirovne pregovore između Izraelaca i Palestinaca.

Senator George Mitchell počeo je posjet toj regiji nazočnošću na komemoraciji za pokojnoga izraelskog premijera Yitzhaka Rabina na jeruzalemskome groblju Mount Herzlu.

Komemoracija je održana u povodu godišnjice atentata na Rabina, koji je na skupu u Tel Avivu počinio židovski ekstremist zbog prijelaznoga mirovnog sporazuma koji je Rabin potpisao s palestinskim čelnikom Jaserom Araftom u Oslu 1993. godine.

Mitchell bi se u četvrtak trebao sastati i s izraelskim ministrom obrane Ehudom Barakom , a u petak s premijerom Benjaminom Netanyahuom. U regiji će biti do ponedjeljka, a kako je najavljeno, sastat će se i s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasomu u Ramali na Zapadnoj obali.

Izraelski i palestinski mediji izvijestili su da je Mitchell doputovao kako bi pripremio prvi posjet američke državne tajnice Hillary Clinton Izraelu i Zapadnoj obali otkako je Netanyahuova vlada preuzela vlast u ožujku. Očekuje se da će Hillary Clinton doputovati u Tel Aviv u subotu kasno navečer.

Glasnogovornik State Departmenta P.J. Crowley u četvrtak je, za boravka u pakistanskoj prijestolnici Islamabadu, novinarima potvrdio da će američka državna tajnica za vikend doputovati na Bliski istok, gdje će se sastati s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom.

"Održat će sastanke u regiji ovog vikenda s predsjednikom Abasom i premijerom Netanyahuom", rekao je Crowley i dodao da se "još radi na točnom utvrđivanju datuma i mjesta razgovora". (hina/metro-portal)

29.10.2009. 20:22:26
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh