« Svijet
objavljeno prije 15 godina
I DALJE NEMIRNO

Iran uhitio djelatnike britanskog veleposlanstva

Nakon osuda represije koje stižu iz svijeta ajatolah Hamnei odbacuje osporavanja, a država uhićuje djelatnike veleposlanstva

(Getty Images)
Više o

Iran

,

Ali Hamnei

,

iranski izbori

,

prosvjedi Teheran

Osam iranskih djelatnika britanskog veleposlanstva u Teheranu uhićeno je pod optužbom za umiješanost u poslijeizborne nemire u Iranu, javila je u nedjelju poluslužbena novinska agencija Fars.

"Osam lokalnih djelatnika britanskog veleposlanstva, koji su imali važnu ulogu u nedavnim nemirima, odvedeno je u pritvor. Ta je skupina imala aktivnu ulogu u izazivanju nedavnih nemira", javlja Fars ne navodeći izvore.

Velika Britanija zatražila je u nedjelju oslobađanje iranskih zaposlenika britanskog veleposlanstva u Teheranu i opovrgnuo je navode da je misija umiješana u bilo kakve poslijeizborne nemire.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband rekao je da je uhićeno oko devet djelatnika, ali da su neki pušteni. "I dalje smo zabrinuti zbog jednog broja djelatnika koji, prema našim saznanjima, nisu oslobođeni... Taj broj se mijenja iz sata u sat", kazao je. Po njegovim riječima, Britanija je uputila snažan prosvjed iranskim vlastima, a o tom slučaju razgovarat će se i na sastanku ministara vanjskih poslova OESS-a na Krfu.

Ajatolah odbacuje optužbe za državnu represiju

Iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Hamnei osudio je primjedbe zapadnih čelnika o osporavanim predsjedničkim izborima na kojima je pobijedio Mahmud Ahmadinedžad.

Šefovi diplomacija G8 okupljeni u Trstu, tražili su da se okonča nasilje i pozvali iransku vlast na poštivanje prava izražavanja. Britanski ministar Miliband ocijenio je da je iranska vlada suočena s krizom vjerodostojnosti prema vlastitom narodu, a ne prema Zapadu i ukazao je na tešku represiju manifestacija nakon izbora.

Ali Hamnei je na susretu s pravosudnim dužnosnicima poručio kako "neki europski i američki dužnosnici s njihovim apsurdnim primjedbama o Iranu, govore kao da su riješili sve vlastite probleme i kao da im je Iran ostao posljednje pitanje".

Kandidat za predsjedničke izbore u Iranu, reformist Mahdi Karubi u nedjelju je pozvao Alija Hamneia da donese konačnu odluku o osporavanim rezultatima izbora.

Ajatolah Hamnei je već javno potvrdio ponovni izbor Mahmuda Ahmadinedžada i odbio mogućnost poništenja izbora, pa će "Vijeće morati potvrditi izbore i prepustiti tu odgovornost vrhovnom vođi", rekao je. Donoseći tu odluku, 12 članova Vijeća će se izbjeći poniziti u očima naroda, dodao je Karubi.

Izvor: Hina

28.06.2009. 16:31:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh