« Svijet
objavljeno prije 15 godina
JERUZALEM

Ultraortodoksni židovi prosvjedovali zbog parkinga

Jeruzalemski gradonačelnik otvarao je parkiralište na šabat, što bi tek bilo da se radilo o dućanu?

(Getty Images)
Više o

Izrael

,

prosvjed

,

Jeruzalem

,

ultraortodoksni židovi

,

šabat

,

otvaranje parkirališta

Nekoliko tisuća ultraortodoksnih židova i stotine laika u subotu su u Zapadnom Jeruzalemu prosvjedovali, jedni kritizirajući, a drugi u znak podrške odluke gradonačelnika da na šabat otvori jedno parkiralište.

Jeruzalemski gradonačelnik je dobio odobrenje za otvaranje velikog parkinga blizu vrata Starog grada Jeruzalema, kamo krajem tjedna stižu tisuće stranih i izraelskih posjetitelja. Ultra ortodoksni židovi smatraju da to profanizira šabat i potiče promet i otvaranje dućana.

U nekoliko navrata ultraortodoksni prosvjednici su uz povike šabat pokušali probiti policijske kordone kako bi kritizirali odluku gradonačelnika Nira Barkata. U isto vrijeme nekoliko stotina laika iz nekoliko pokreta okupili su se u znak podrške gradonačelniku.

Snage reda su rastjerale tisuće vjernika koji su manifestirali u ultraortodoksnoj četvrti Mea Sherim. Dvadeset tri ultra ortodoksna židova su uhićena nakon bacanja kamenja i boca na policajce. Prema podacima policije jedan prolaznik je teško ranjen u glavu, a tri policajca su lakše ranjena.

Izvor: Hina

28.06.2009. 11:16:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh