« Svijet
objavljeno prije 15 godina
sloboda ili...

Prosvjedi u Teheranu se nastavljaju

Nedjelja je bila prvi dan snažnijih prosvjeda prošloga tjedna, a jutros je počelo ponovno prebrojavanje 10% glasačkih listića

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Mir Hosein Musavi

,

sukobi Teheran

,

prosvjedi Teheran

Cijeli tjedan pozivalo se na prosvjede ispred džamije Goba, jer je vlast dozvolila okupljanje zbog obilježavanja 20 godišnjice bombaškog napada u kojem je poginuo dobar dio tadašnje političke elite Irana.

Izvori stranih agencija procjenjuju da se okupilo između 3 i 5 tisuća ljudi, a što se zapravo dogodilo nije posve jasno, jer dolaze proturječne informacije. Reuters navodi manji broj prosvjednika i javlja o nekoliko sukoba s policijom i par privedenih, dok CNN procjenjuje skup gotovo dvostruko većim i navodi da je miran.

Prema izvorima CNN-a oko pet tisuća pristaša Musavija mirno je prosvjedovalo krećući se oko džamije, praćeni kordonom policije i Basijija, koji su prijeteći mahali svojim batinama čim bi netko zastao ili pokušao nešto reći.

Također se spominje da se pojavio i sam Musavi, mašući svojim pristašama iz automobila koji ga je doveo na svečanost, gdje ima pravo govoriti kao bivši premijer. No, nije sigurno je li se obratio nazočnim visokim dužnosnicima ili ne.

Ovo su prvi veći prosvjedi nakon pretprošle krvave subote, a očekuje se nastavak borbe za ponavljanje izbora, jer sve veći broj visokih dužnosnika islamske republike traži pošteno prebrojavanje glasova.

Vrhovno iransko zakonodavno tijelo, Vijeće čuvara, odlučilo je ponovno prebrojati 10 posto nasumično izabranih listića s predsjedničkih izbora kako bi smirilo nerede i napetosti u zemlji. Prebrojavanje je počelo u ponedjeljak ujutro u svim biračkim jedinicama, javila je državna televizija.

Poraženi oporbeni kandidat Mir Husein Musavi ranije je odbacio takvu mjeru i zatražio poništavanje cijelih izbora.

29.06.2009. 07:52:07
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh