« Svijet
objavljeno prije 9 godina
WIKILEAKS:

Iran u roku 12 minuta može napasti Izrael

Izrael bi u slučaju iranskog raketnog napada imao samo 10 do 12 minuta pripreme za obranu, piše WikiLeaks

Rakete
Rakete (Getty Images)
Više o

Mahmud Ahmadinedžad

,

Iran Izrael

,

WikiLeaks

Zapovjednik izraelskog glavnog stožera Gabi Ashkenazi navodno je 2009. godine kazao da bi Izrael, u slučaju iranskog raketnog napada, imao samo 10 do 12 minuta vremena za pripreme, piše u ponedjeljak izraelski tisak pozivajući se na WikiLeaks.

Prema izvješću američkog veleposlanstva u Tel Avivu, objavljenom na WikiLeaksu, general Askhenazi kazao je američkom izaslanstvu koje je vodio kongresmen Ike Skelton da Iran posjeduje oko 300 raketa tipa Shehab koje bi u roku od nekoliko minuta mogle stići do Izraela, što bi značilo da Izrael ima vrlo malo vremena za evakuaciju i pripremu za napad.

Usprkos opasnosti koju Iran predstavlja Izraelu, u depeši se tvrdi da je Askhenazi više zabrinut zbog vojnih prijetnji koje predstavlja Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, te Hezbolah, koji i dalje ima velike snage na jugu Libanona.

Ashkenazi je prema istom izvoru navodno kazao da se Izrael priprema za mogući veliki rat s Hamasom i Hezbolahom.

"Pripremam izraelsku vojsku za veliki rat, a prijetnja raketnog napada na Izrael je veća nego ikad. Zato Izrael ulaže sve veće napore za obranu od raketnog napada", kazao je, prema izraelskim medijima Ashkenazi. On je u istom razgovoru, a prema WikiLeaksu, rekao kako smatra da Hezbolah posjeduju 40.000 raketa, dok američki dužnosnici procjenjuju da ih imaju oko 50.000.

"Hamas će biti u mogućnosti da bombardira Tel Aviv, najveći izraelski grad", kazao je navodno Ashkenazi.(hina/metro-portal)

03.01.2011. 13:06:54
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh