Metro-portal.hr

objavljeno 03.01.2011. 13:06:54
WIKILEAKS:

Iran u roku 12 minuta može napasti Izrael

Izrael bi u slučaju iranskog raketnog napada imao samo 10 do 12 minuta pripreme za obranu, piše WikiLeaks

Rakete
Rakete (Getty Images)

Zapovjednik izraelskog glavnog stožera Gabi Ashkenazi navodno je 2009. godine kazao da bi Izrael, u slučaju iranskog raketnog napada, imao samo 10 do 12 minuta vremena za pripreme, piše u ponedjeljak izraelski tisak pozivajući se na WikiLeaks.

Prema izvješću američkog veleposlanstva u Tel Avivu, objavljenom na WikiLeaksu, general Askhenazi kazao je američkom izaslanstvu koje je vodio kongresmen Ike Skelton da Iran posjeduje oko 300 raketa tipa Shehab koje bi u roku od nekoliko minuta mogle stići do Izraela, što bi značilo da Izrael ima vrlo malo vremena za evakuaciju i pripremu za napad.

Usprkos opasnosti koju Iran predstavlja Izraelu, u depeši se tvrdi da je Askhenazi više zabrinut zbog vojnih prijetnji koje predstavlja Hamas, koji kontrolira Pojas Gaze, te Hezbolah, koji i dalje ima velike snage na jugu Libanona.

Ashkenazi je prema istom izvoru navodno kazao da se Izrael priprema za mogući veliki rat s Hamasom i Hezbolahom.

"Pripremam izraelsku vojsku za veliki rat, a prijetnja raketnog napada na Izrael je veća nego ikad. Zato Izrael ulaže sve veće napore za obranu od raketnog napada", kazao je, prema izraelskim medijima Ashkenazi. On je u istom razgovoru, a prema WikiLeaksu, rekao kako smatra da Hezbolah posjeduju 40.000 raketa, dok američki dužnosnici procjenjuju da ih imaju oko 50.000.

"Hamas će biti u mogućnosti da bombardira Tel Aviv, najveći izraelski grad", kazao je navodno Ashkenazi.(hina/metro-portal)

03.01.2011. 13:06:54
http://metro-portal.hr/iran-u-roku-12-minuta-moze-napasti-izrael/53552/