« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
POTPUNI PREKID

Iran: U nedjelju prestajemo s isporukom nafte prema EU

Iranski parlament traži zabranu izvoza kako bi onemogućio europsko postupno smanjivanje o kojem se EU dogovorio u ponedjeljak

Više o

Iran sankcije

,

Hormuški tjesnac

,

iran nafta

,

Iran EU

Čini se kako je Iran odlučio preduhitriti plan Europske unije o postupnom uvođenju embarga na iransku naftu te će njihov parlament u nedjelju vjerojatno donijeti odluku o potpunom zaustavljanju izvoza prema EU, javlja Hina.

"U nedjelju će parlament morati odobriti 'veoma hitan' zakon kojim se od idućega tjedna zahtijeva prestanak izvoza iranske nafte u Europu", rekao je Hosein Ibrahimi, potpredsjednik parlamentarnog odbora za nacionalnu sigurnost i vanjsku politiku, a prenijela je poluslužbena agencija Fars.

Iranski parlament traži zabranu izvoza kako bi onemogućio europsko postupno smanjivanje o kojem se EU dogovorio u ponedjeljak u sklopu novih zapadnih sankcija kojima Zapad želi prisiliti Iran na odustanak od nuklearnog programa.

EU je u prvoj polovini 2011. kupio 18 posto iranske nafte, objavila je američka uprava za informiranje o energetici (EIA). EU je drugi kupac iranske nafte, a prva je Kina.

27.01.2012. 17:19:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh