« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 11 mjeseci
HAVARIJA KRUZERA

Putnicima s Coste Concordije nudi se 14 tisuća eura odštete

Costa Crociere, vlasnici kruzera, najavili su da će putnicima ponuditi 11.000 eura odštete i 3.000 eura za pokriće troškova putovanja

Fotografija vijesti
Više o

brodolom

,

odšteta

,

putnici

,

Costa Concordia

,

havarija kruzera

,

Costa Crociere

Vlasnik Coste Concordije i jedna talijanska udruga dogovorili su se da se svakome putniku koji je preživio havariju toga broda 13. siječnja ponudi 11.000 eura odštete i 3.000 eura za pokriće troškova putovanja, a odštetu bi trebalo dobiti i 127 hrvatskih državljana koji zasad popunjavaju odštetne zahtjeve, javlja Hina.

"Sporazum obuhvaća oko 3.000 putnika iz 60 zemalja, među kojima je 900 Talijana. Ocjenjujemo da će približno 85 posto putnika prihvatiti taj sporazum", priopćio je Adoc, jedna od talijanskih udruga za zaštitu potrošača, prenio je AFP.

Ponuđeni iznos odštete treba dobiti i svako dijete koje je bilo na brodu iako su za djecu karte bile besplatne.

Dodatnih 3.000 eura po osobi trebaju namiriti cijenu karte za kružno putovanje i troškove prijevoza, medicinskih usluga i slično.

Turistička agencija Dolia Travel preko koje je "Concordijom" putovalo 88 hrvatskih državljana potvrdila je da putnici zasad popunjavaju odštetne zahtjeve koje im je poslala kompanija.

Putnici trebaju u zahtjevima ispisati koliko su platili krstarenje, troškove povratka kući, ukratko specifikaciju nastalih troškova, kazala je za Hinu Zrinka Mandić Milković iz agencije Dolia.

Potvrdila je da Dolia Travel nije još dobila nikakvu informaciju o nagodbi oko ponuđene odštete.

Dio od 127 hrvatskih državljana koji su putovali kruzerom uplatio je putovanje preko agencije Generalturist koja zasad nije mogla dati nikakve informacije o tijeku postupka za dobivanje odštete.

Talijanska udruga Adoc napomenula je da sporazum ne obuhvaća putnike koji su zadobili ozljede ili izgubili nekoga od svojih bližnjih u havariji broda.

S 4.229 osoba, od kojih 3.2000 turista i oko tisuću članova posade, Costa Concordia je 13. siječnja udario o stijenu blizu otočića Giglio u toskanskom arhipelagu. Prema privremenim podacima 16 osoba je poginulo, a 16 se smatra nestalima.

27.01.2012. 13:27:01
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh