« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci
HILLARY CLINTON:

Iran nastavlja nepoštivati svoje međunarodne obveze

SAD već tjednima intenzivno radi na novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN sa sankcijama Iranu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Hillary Clinton

,

Vijeće sigurnosti UN-a

,

iaea iran

,

Jerzy Buzek

,

sankcije Iran

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u utorak da Iran nije napravio nikakav pomak u razgovorima koje je tijekom vikenda vodio s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), te da nastavlja prkosti svijetu s nuklearnim programom.

"Iran nastavlja nepoštivati svoje međunarodne obveze, što naglašava važnost ujedinjenog međunarodnog pritiska da promijeni svoju politiku", kazala je Clinton na zajedničkoj konferenciji za tisak s predsjednikom Europskom parlamenta Jerzyem Buzekom.

Na pitanje novinara je li na sastanku iranskog ministra vanjskih poslova i direktora IAEA Teheran pojasnio svoju poziciju u odnosu na ponudu za zamjenu nuklearnog goriva, Clinton je odgovorila negativno.

"Koliko znamo ... ništa novoga nije predstavljeno", rekla je Clinton dodajući da SAD već tjednima intenzivno radi s partnerima iz Europske unije i skupine P-5+1 na novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN sa sankcijama Iranu zbog nastavka nuklearnog programa.

Kao rok za dovršetak procesa usuglašavanja sankcija i njihovog izglasavanja u Vijeću sigurnosti, Clinton je navela nejasnu odrednicu "tijekom proljeća", koja govori da među pet stalnih članica Vijeća s pravom veta još nema suglasnosti o sankcijama.

Clinton je također istakla da je s Buzekom razgovarala o pitanju Irana, ističući kako Europa i SAD dosljedno pozivaju vladu u Teheranu da poštuje prava svog naroda i riješi pitanje međunarodne zabrinutosti zbog iranskih nuklearnih ambicija.(hina/metro-portal)

28.04.2010. 07:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh