Metro-portal.hr

objavljeno 28.04.2010. 07:15:00
HILLARY CLINTON:

Iran nastavlja nepoštivati svoje međunarodne obveze

SAD već tjednima intenzivno radi na novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN sa sankcijama Iranu

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Američka državna tajnica Hillary Clinton izjavila je u utorak da Iran nije napravio nikakav pomak u razgovorima koje je tijekom vikenda vodio s Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA), te da nastavlja prkosti svijetu s nuklearnim programom.

"Iran nastavlja nepoštivati svoje međunarodne obveze, što naglašava važnost ujedinjenog međunarodnog pritiska da promijeni svoju politiku", kazala je Clinton na zajedničkoj konferenciji za tisak s predsjednikom Europskom parlamenta Jerzyem Buzekom.

Na pitanje novinara je li na sastanku iranskog ministra vanjskih poslova i direktora IAEA Teheran pojasnio svoju poziciju u odnosu na ponudu za zamjenu nuklearnog goriva, Clinton je odgovorila negativno.

"Koliko znamo ... ništa novoga nije predstavljeno", rekla je Clinton dodajući da SAD već tjednima intenzivno radi s partnerima iz Europske unije i skupine P-5+1 na novoj rezoluciji Vijeća sigurnosti UN sa sankcijama Iranu zbog nastavka nuklearnog programa.

Kao rok za dovršetak procesa usuglašavanja sankcija i njihovog izglasavanja u Vijeću sigurnosti, Clinton je navela nejasnu odrednicu "tijekom proljeća", koja govori da među pet stalnih članica Vijeća s pravom veta još nema suglasnosti o sankcijama.

Clinton je također istakla da je s Buzekom razgovarala o pitanju Irana, ističući kako Europa i SAD dosljedno pozivaju vladu u Teheranu da poštuje prava svog naroda i riješi pitanje međunarodne zabrinutosti zbog iranskih nuklearnih ambicija.(hina/metro-portal)

28.04.2010. 07:15:00
http://metro-portal.hr/iran-nastavlja-nepostivati-svoje-medjunarodne-obveze/38826/