« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
ZALOG MIRA

Iračka vojska 2014. dobiva nove zrakoplove F-16

Neki od iračkih susjeda i predsjednik iračke poluautonomne kurdske pokrajine Masud Barzani izrazili su zabrinutost zbog nabavke zrakoplova

Fotografija vijesti
Više o

Irak

,

američke snage u Iraku

,

zrakoplov F-16

Početkom 2014. iz SAD-a u Irak dolazi prvih 24 od 36 naručenih vojnih zrakoplova F-16, koji bi trebali pridonijeti očuvanju mira i sigurnosti u toj zemlji, prenosi Hina.

Prošlog je srpnja irački premijer Nuri al-Maliki udvostručio broj prvotno planiranih zrakoplova za kupnju kako bi se osnažila iračka zračna flota zanemarena tijekom razdoblja u kojem se zemlja oslanjala na zračnu potporu snaga SAD-a.

Iskander Witwit, zamjenik predsjednika parlamentarnog odbora za sigurnost i obranu, rekao je da će prvih 24 zrakoplova činiti dva eskadrona zračnih snaga.

"Irak namjerava imati razvijeniju opremu od susjednih zemalja. Male susjedne zemlje poput Kuvajta imaju čak pet eskadrona", rekao je Witwit.

Neki od iračkih susjeda i predsjednik iračke poluautonomne kurdske pokrajine Masud Barzani izrazili su zabrinutost zbog nabavke zrakoplova.

"Osjećam da je budućnost Kurdistana u ozbiljnoj opasnosti zbog Malikija", rekao je Barzani prošlog tjedna. "Zrakoplovi F-16 ne bi smjeli doći u ruke tog čovjeka".

Witwit je, međutim, odbacio te zabrinutosti rekavši Reutersu da su vojni zrakoplovi namijenjeni za obranu zemlje a ne "jednog čovjeka".

29.04.2012. 20:45:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh