« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
reciklaža

iPhone zabranjen u Nizozemskoj

Neočekivani problemi za Appleovu megauspješnicu mobilne telefonije

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Apple

,

iPhone

,

3G iPhone

,

iPhone zabranjen u Nizozemskoj

Apple je cool. Apple je sinonim za dobar dizajn. Apple pazi na okoliš ... e, ovo zadnje nije baš potpuna istina, barem su Alppleu to dali do znanja u Nizozemskoj. Naime, zakon u toj zemlji propisuje da se elektronički uređaji čije se baterije ne mogu izvaditi i reciklirati ne smiju prodavati, osim u posebnim okolnostima.

Na primjer, dječje igračke i medicinska oprema ipak smiju, jer dječje igračke ne smiju imati baterije koje se mogu odvojiti zbog opasnosti od gutanja, a medicinska se oprema reciklira na drugi način.

U slučaju iPhonea situacija je prilično složena, jer cijeli dizajn aparata počiva upravo na činjenici da se ne može promijeniti baterija, pa je dovoljno tanak i elegantan kako bi zadovoljio kriterije dizajna koje promiče Apple.

Nevoljama tu nije kraj, jer se i ostatak EU sprema u najkraćem roku usvojiti isti zakon, ne zbog iPhonea nego zbog jeftinih aparata s Dalekog Istoka. Cilj ovakvog zakona je očistiti deponije smeća od toksičnog otpada poput jeftinih baterija. Naravno da bi iPhone teško završio na deponiju, no Apple je tu samo „kolateralna žrtva".

Kako je teško očekivati da se Apple tek tako odrekne tržišta Europe, bit će zanimljivo vidjeti kako će ovaj praktični problem riješiti opjevani dizajneri ogrižene jabuke. S druge strane, domaći ljubitelji gadgeta mogu očekivati ubrzanu distribuciju na hrvatsko tržište koje bi, prema dosadašnjem planu, legalni iPhone trebalo pričekati gotovo do proljeća. (metro-portal)

13.10.2008. 23:21:46
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Advocatus_Diaboli
    11.11.2008. 09:45
    Bravo Nizozemska!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh