« Hi-tech
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Tesla u Madridu

U Madridu otvorena izložba "Tesla, čovjek koji je rasvijetlio svijet"

Fotografija vijesti
Više o

Nikola Tesla

,

Čovjek koji je rasvijetlio svijet

,

Tesla u Madridu

Izložbu "Tesla, čovjek koji je rasvijetlio svijet" danas su na Fakultetu industrijskog inženjerstva Politehničkoga sveučilišta u Madridu otvorili rektor toga sveučilišta Javier Uceda Antolín, i veleposlanik Republike Hrvatske u Madridu Filip Vučak.

Izložbu su pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH ostvarili Hrvatski povijesni muzej i Tehnički muzej u Zagrebu, a u španjolskoj prijestolnici organiziralo ju je Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Madridu koje je i priopćilo o tomu događaju.

Nakon uvodnih govora koje su održali rektor Javier Uceda Antolín, dekan Fakulteta Jesús Félez, ravnatelj Tehničkoga muzeja u Zagrebu Davor Fulanović i hrvatski veleposlanik u Madridu Filip Vučak izložbu su rezanjem vrpce svečano otvorili veleposlanik Vučak i rektor Uceda Antolin.

Na otvorenju su bili i ravnateljica Hrvatskoga povijesnog muzeja Ankica Pandžić, autori izložbe Matea Brstilo Rešetar i Renato Filipin te autorica likovnoga postava Nikolina Jelavić Mitrović.

Izložba će biti otvorena dva mjeseca tijekom kojih je predviđeno i nekoliko popratnih događaja, među kojima je i ciklus predavanja renomiranih svjetskih znanstvenika i stručnjaka.

Sa španjolske strane pozvani su Brian Bowers, autor knjiga "Lengthening the Day" i "A History of Electric Light and Power" te Bernard Carson, profesor na Sveučilištu u Virginiji, SAD, koji upravo piše knjigu o Tesli.

Sukladno prijedlogu hrvatskoga Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa predavanje će 12. studenoga održati pak ravnatelj Hrvatske akademije tehničkih znanosti Zlatko Kniewald.

Za vrijeme održavanja izložbe, četiri studenta s madridskoga Fakulteta industrijskog inženjerstva vodit će posjetitelje po izložbi - dva puta dnevno, uključujući i vikende.

Na Fakultetu industrijskog inženjerstva studira oko tri i pol tisuće studenata, a na Politehničkome sveučilištu u Madridu 40.000 studenata pa je, ističe se, uz već isplanirane i rezervirane školske posjete, zajamčena visoka posjećenost. (hina/metro-portal)

14.10.2008. 20:48:43
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh