« Život
objavljeno prije 13 godina i 1 mjesec
SPOSOBNOST MOZGA

Ipak možemo predvidjeti budućnost

POGLEDAJTE VIDEO - Crte i krugovi u ovom videu možda izgledaju poznato, ali mogu pomoći objasniti kako mozak predviđa budućnost

Fotografija vijesti
Više o

mozak

,

pokreti

,

predviđanje budućnosti

Kako se oblici crta mijenjaju, izgleda kao da se pomiču, a slično važi i za krugove koji se povećavaju i smanjuju. No, kako ste vjerojatno već pretpostavili, crte se ne pomiču i krugovi ne mjenjaju svoju veličinu: radi se o optičkoj iluziji.

Možda ste već vidjeli ovakve iluzije. Istraživači ih već desetljećima koriste kako bi testirali našu percepciju. No, nova studija bi mogla objasniti na koji način funkcioniraju, a sugerira da naš mozak konstantno pokušava predvidjeti budućnost kada su u pitanju objekti u pokretu.

Neil Roach sa Sveučilišta Nottingham i kolege proveli su eksperimente kako bi pokušali i otkrili zašto nam se čini da su ti oblici u pokretu. Dobrovoljci su zamoljeni da promatraju križ u središtu ekrana, koji je sadržavao dvije crte u pokretu, baš kao i one u videu. Dobrovoljci su trebali uočiti metu, manju verziju oblika kada se pojavi na ekranu. To im je bolje uspijevalo kada se meta pojavila na rubu crte. Ova prednost se pojavljivala samo kada su pokreti unutar mete bili konzistentni s pokretima crte.

Roach sugerira da bi ovo mogao biti rezultat mozga koji predviđa što će objekti u pokretu sljedeće učiniti. Dobrovoljci su stoga bili mnogo vještiji u detektiranju mete kada se pokapala s njihovim unutarnjim predikcijama. Znanstvenik smatra da postoje mnogi razlozi zašto je mozak razvio ovu sposobnost predviđanja budućeg puta objekata u pokretu, a jedan od njih je zasigurno bolje snalaženje u prostoru.

 

08.05.2011. 20:00:48
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Sportski-Magazin
    09.05.2011. 00:18
    ne može se predvidjeti nešto što ne postoji
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh