« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
IQ

Inteligentniji ljudi imaju zdravije srce

Koeficjent inteligencije usko je povezan s rizikom od srčanih bolesti i preranom smrću, pokazalo je najnovije istraživanje

Kvocijent inteligencije smanjuje rizike
Kvocijent inteligencije smanjuje rizike (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

zdrava prehrana

,

zdrav život

,

bolesti srca

,

inteligencija

,

kvocijent inteligencije

,

IQ

Kad počnete istraživati razne faktore rizika za bolesti srca i krvnih žila, može vam se dogoditi da dođete do neobičnog, a ipak sasvim logičnog zaključka. Upravo se to dogodilo istraživačima Centra za istraživanje javnog zdravlja u Glasgowu koji su objavili da su navedeni rizici usko povezani s kvocijentom inteligencije.

Naime, nakon dvadesetogodišnjeg praćenja grupe od 1.145 ljudi, pokazalo se da oni s višim kvocijentom inteligencije dulje žive i imaju manje bolesti srca i krvnih žila od manje inteligentnih ljudi.

Pušenje je, naravno, još jedan od faktora rizika koje treba kvalitetno vrednovati u projekcijama javnog zdravstva, no sada predlažu da se u to uvrsti i kvocijent inteligencije.

Istraživači su zaključili da je IQ vrlo važan iz najjednostavnijeg mogućeg razloga - inteligentnija će osoba lakše zaključiti da se rizično ponaša, shvatiti sve dobrobiti zdravog načina života i okrenuti se zdravoj hrani i vježbanju kako bi zadržali idealnu težinu.

Stoga ne bi čudilo da u sljedećim preventivnim medijskim kampanjama u Škotskoj upravo kvocijent inteligencije bude jedan od važnijih faktora pri planiranju kampanja. 

30.10.2013. 12:27:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh