« Svijet
objavljeno prije 1 godinu i 7 mjeseci
NEW YORK

Inflacija nagriza Veliku jabuku

Rekordni rast inflacije u SAD-u u posljednjih 40 godina teško pogađa stanovnike te zemlje. U New Yorku, metropoli s gotovo 9 milijuna stanovnika i više od 3 milijuna domaćinstava, sve je teže platiti stanarinu

Inflacija je tu...
Inflacija je tu... (Arhiva)
Više o

New York

,

inflacija

U svibnju ove godine su cijene hrane u New Yorku rasle brže nego ikad od 1981. naovamo. Taj rast je ponešto usporen u lipnju, ali cijene hrane u SAD-u su još uvijek za 9,1 posto veće nego prije godinu dana.

To je najveći porast od 1981. godine do danas. Velika inflacija je posljedica poremećaja u lancima snabdijevanja i poslovanju koji su nastali uvođenjem mjera za suzbijanje koronavirusa.

Kozmetika umjesto povrća

Broj djece koja jedu u pučkim kuhinjama je početkom ove godine bio za 55 posto veći nego prije proglašenja pandemije - prema informacijama City Harvesta, najveće njujorške organizacije za podjelu hrane potrebitima.

Za vrijeme protupandemijskih mjera u New Yorku je nastalo mnogo takvih organizacija sa željom da pomognu ljudima u neposrednom susjedstvu. No, državne dotacije za njih su ostale iste - samo se dijele na više korisnika. A s novcem koji dobiju sve im je teže nabaviti dovoljno hrane jer ona stalno poskupljuje.

Maria Cintron, koja radi na podjeli hrane u njujorškoj četvrti Bronx, kaže da su isporuke namirnica njenoj organizaciji postale nepouzdane i da se sve češće događa da se hrana koja stigne mora baciti jer joj je istekao rak trajanja ili je već pokvarena. Istovremeno su počele pristizati i kutije s kozmetičkim proizvodima i lijekovima - umjesto povrća.

„Pozitivan" srpanj - slaba utjeha

Mnogi restorani i barovi, poslije katastrofalne financijske bilance za vrijeme pandemije, uspjeli su zadržati goste tako što nisu povećavali ili su samo neznatno povećavali cijene. Sada su, međutim, povećali plaće svojih zaposlenih kako bi ih zadržali - jer na tom segmentu tržišta rada vlada velika potražnja.

Mark Cohen, profesor na Poslovnoj školi Sveučilišta Kolumbija, rekao je da vlada čini sve što može kako bi dovela situaciju pod kontrolu, na primjer, središnja banka Fed povećava kamate, a predsjednik Joe Biden je natjerao naftne kompanije da povećaju proizvodnju kako bi cijene goriva pale. Ali, Cohen smatra da učinci tih mjera mogu biti vidljivi tek za godinu dana.

U SAD-u je u srpnju prestao rast inflacije koji je počeo u vrijeme uvođenja protupandemijskih mjera. No to se još nije osjetilo u njujorškoj svakodnevici. Osim toga, plaće i dalje rastu - što ukazuje na pad vrijednosti novca - a sve veće su i stanarine.

16.08.2022. 08:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    16.08.2022. 22:01
    Kriza je to nek zahvale trumpu
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh