« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
ZA O,3 BODA

Indeks sreće je u blagom porastu

Hrvati su u lipnju, u odnosu na svibanj, bili zadovoljniji svojim životom, ali su nezadovoljniji sve težim podmirivanjem osnovnih životnih potreba

nacionalni indeks sreće
nacionalni indeks sreće (Shutterstock)
Više o

Niš

,

Nacionalni indeks sreće

Nacionalni indeks sreće (NIS) u Hrvatskoj je u blegom porastu. Kako pokazuje novo istraživanje časopisa Banka, agencije Hendal i osiguravatelja Allianza, u lipnju je u odnosu na prethodni mjesec porastao za 0,3 boda - na 62,9 bodova.

Građani su u lipnju u odnosu na svibanj bili zadovoljniji trenutačnom životnom situacijom, procjenom zadovoljstva životnom situacijom za dvije godine, zdravljem i zdravim ponašanjem. Istodobno je indeks smanjen u zadovoljstvu emotivnim stanjem, radnom odnosno školskom okolinom, pristupu osnovnim potrebama, ekološkim ponašanjem te osobnim razvojem i socijalnom okolinom.

Građani su mnogo nezadovoljniji u pristupu osnovnim životnim potrebama (-2 boda) jer zbog pada kupovne moći sve teže podmiruju osnovne životne potrebe - prehranu i stanovanje. Zanimljivo je da su muškarci zadovoljniji od žena.

Najzadovoljniji su građani Zagreba koji ima, napominju istraživači, najmanju stopu registrirane nezaposlenosti i pruža najbolje mogućnosti dodatne zarade.

U ocjenama zadovoljstva javnim uslugama stanovnici Slavonije u odnosu na sve ostale regije mnogo niže ocjenjuju dostupnost i kvalitetu pitke vode. Iz ovih podataka vidljiv je utjecaj poplava koje su zahvatile veći dio Slavonije pa je njihovo zadovoljstvo u prosjeku za 15 bodova niže u odnosu na ostale regije. Slavonci su, pak, zadovoljniji dostupnošću zdravstvene zaštite od Istrana, Gorana i Primoraca.

>> Mislite pozitivno i živite dulje

Građani regija koje obuhvaćaju razvijenije gradove poput Zagreba, Splita i Rijeke općenito su zadovoljniji pristupom osnovnim potrebama u odnosu na ostale hrvatske regije, naročito u odnosu na područje Like, Korduna i Banije gdje su građani najmanje zadovoljni.

Elementi u kojima se ove razlike najviše ističu vezane su uz količinu novca kojim građani raspolažu, kako za nužnosti poput hrane i stanovanja tako i za ostale prosječne potrebe: odjeću i obuću te povremene "male luksuze".

NIS je vrijednost koja se kreće na skali od 0 do 100 bodova. Vrijednost 0 znači da je situacija najgora moguća, a 100 najbolja moguća. Vrijednost indeksa od 50 bodova označava srednju razinu, ispod 50 je negativan trend, a iznad pozitivan.

Nacionalno reprezentativni uzorak je 750 građana Hrvatske starijih od 15 godina. NIS se kontinuirano prati na mjesečnoj bazi, a računa se kao prosječna vrijednost devet komponenti koje pokazuju kvalitetu života i subjektivnu percepciju pojedinih aspekata života. (hina/metro-portal)

03.08.2010. 18:12:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh