« Zdravlje
objavljeno prije 11 godina i 9 mjeseci
OPREZ!!

Imate li i vi "SMS vrat"?

Fizioterapeuti su već smislili naziv za bolna ramena, ukočen vrat i glavobolje od buljenja u razne ekrane

Ako ne želite stalno ležati na stolu za masažu ...
Ako ne želite stalno ležati na stolu za masažu ... (Shutterstock)
Više o

fizioterapija

,

SMS vrat

,

ukočen vrat

,

glavobolje

,

bolna ramena

Glava pognuta prema naprijed, ramena pogrbljena, ruke savijene u laktovima ... klasičan položaj kad pišete poruku na mobitelu, tabletu ili mail na računalu. Primjetili vi to ili ne, taj vam položaj izaziva bol, a fizioterapeuti su posljedice takvog položaja nazvali Text Neck ili SMS vrat.

Znači, kad imate bolna ramena, ukočen vrat i glavobolje, to je to. Dijagnozu je skovao dr. Dean Fishman pred četiri godine nakon pregleda maloljetne pacijentice za koju je saznao da stalno sjedi pogrbljena nad mobitelom i piše poruke. 

Kako je prosječna ljudska glava teška 4.5 kilograma, za svaka dva centimetra naginjanja glave prema naprijed pritisak na vašu kralježnicu se udvostručava, tako da gledanje u mobitel koji držite u krilu daje opterećenje između 9 i 13.5 kilograma. Ovakav dodatni napor može izbaciti kralježnicu iz ležišta i stvoriti vam mnoge neugodnosti.

Sve više mladih pati od ovih problema, jer djeca između 8 i 18 godina dnevno provode i po sedam sati na gadgetima, a savjet je jednostavan: pripazite da uvijek držite glavu uspravno kad sjedite za računalom ili tabletom, a poruke pišite tako da se ne saginjete.

Osim problema s ramenima i glavom, ovakav položaj dovodi i do smanjenja kapaciteta pluća do 30%, što će uzrokovati nedostatak kisika u krvi i pojavu krvožilnih bolesti, a pritisak na unutarnje organe izazvan neprirodnim položajem može dovesti do probavnih smetnji.

Stoga, uz stalnu svijest o položaju glave, napravite pauzu svakih dvadesetak minuta, zabacite glavu i ramena unatrag te malo prošetajte kako biste ponovno potjerali cirkulaciju.

22.09.2012. 10:58:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh