Metro-portal.hr

objavljeno 22.09.2012. 10:58:00
OPREZ!!

Imate li i vi "SMS vrat"?

Fizioterapeuti su već smislili naziv za bolna ramena, ukočen vrat i glavobolje od buljenja u razne ekrane

Ako ne želite stalno ležati na stolu za masažu ...
Ako ne želite stalno ležati na stolu za masažu ... (Shutterstock)

Glava pognuta prema naprijed, ramena pogrbljena, ruke savijene u laktovima ... klasičan položaj kad pišete poruku na mobitelu, tabletu ili mail na računalu. Primjetili vi to ili ne, taj vam položaj izaziva bol, a fizioterapeuti su posljedice takvog položaja nazvali Text Neck ili SMS vrat.

Znači, kad imate bolna ramena, ukočen vrat i glavobolje, to je to. Dijagnozu je skovao dr. Dean Fishman pred četiri godine nakon pregleda maloljetne pacijentice za koju je saznao da stalno sjedi pogrbljena nad mobitelom i piše poruke. 

Kako je prosječna ljudska glava teška 4.5 kilograma, za svaka dva centimetra naginjanja glave prema naprijed pritisak na vašu kralježnicu se udvostručava, tako da gledanje u mobitel koji držite u krilu daje opterećenje između 9 i 13.5 kilograma. Ovakav dodatni napor može izbaciti kralježnicu iz ležišta i stvoriti vam mnoge neugodnosti.

Sve više mladih pati od ovih problema, jer djeca između 8 i 18 godina dnevno provode i po sedam sati na gadgetima, a savjet je jednostavan: pripazite da uvijek držite glavu uspravno kad sjedite za računalom ili tabletom, a poruke pišite tako da se ne saginjete.

Osim problema s ramenima i glavom, ovakav položaj dovodi i do smanjenja kapaciteta pluća do 30%, što će uzrokovati nedostatak kisika u krvi i pojavu krvožilnih bolesti, a pritisak na unutarnje organe izazvan neprirodnim položajem može dovesti do probavnih smetnji.

Stoga, uz stalnu svijest o položaju glave, napravite pauzu svakih dvadesetak minuta, zabacite glavu i ramena unatrag te malo prošetajte kako biste ponovno potjerali cirkulaciju.

22.09.2012. 10:58:00
http://metro-portal.hr/imate-li-i-vi-sms-vrat/74014/