« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
VRUĆEE

Ima li koristi od saune?

Topla para i opuštanje, za početak. A ako vam to nije dosta, svakako svratite i po ostale razloge.

Sauna je stvarno dobra za zdravlje
Sauna je stvarno dobra za zdravlje (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

sauna

,

koristi

Treba vam samo nekoliko minuta dnevno u sauni kako biste se osjećali bolje. Iako većina nas nema vremena svakodnevno ju posjećivati, možda biste si ju mogli priuštiti barem s vremena na vrijeme, a evo zašto:

Sauna pomaže eliminirati stres. Topao zrak širi krvne stanice čime poboljšava cirkulaciju te potiče proizvodnju endorfina, hormona sreće. 

Poznato je da je u zdravom tijelu i zdrav um, a isto vrijedi i za opuštno tijelo. U sauni se mišići opuštaju, a napetost se umanjuje u čemu isto sudjelu je već spomenuti endorfin.

Sauna pročišćava kožu. Iz davnih je vremena poznato da vodena para otvara pore čime se izbacuje prljavština i mrtve stanice kože. Znojenje ispire bakterije s površine kože, a koža pritom izgleda meške i zdravije.

Sauna pomaže zaspati. Ovdje opet moramo spomenuti endorfine. Oni povećavaju tjelesnu temeperaturu, a isto to se događa prije nego što zaspimo. Ako provedete nekoliko minuta u sauni prije spavanja, mogli biste lakše zaspati i imati kvalitetniji san.

Sauna pomaže u mršavljenju ako je koristite dulje vrijeme. Znojenjem se izgara energija, to jest kalorije, a u jednom posjetu sauni možemo ih stopiti čak 300!

Saune pomažu u borbi protiv bolesti. Tijelo izloženo vodenoj pari brže proizvodi bijele krvne stanice koje se bore protiv virusa i bakterija. Vodena para pomaže pročišćavanju sinusa i dišnih puteva.

No, znojenjem ne možemo izbaciti toksine iz tijela, koliko god se to smatralo uvriježenim mišljenjemDr. Harriet Hall (Science-Based Medicine) upozorava da je količina toksina koji se izbacuju znojenjem vrlo niska, jer znoj sadrži 99% vode. Ako saunu posjećujete s tim ciljem, možda biste se ipak trebali obratiti liječniku i početi koristiti za to predviđene lijekove.

 

23.08.2017. 13:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh