« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
PROGON I DEVASTACIJA

I pravosuđe BiH istražuje Vučurevića zbog ratnih zločina

Protiv Vučurevića još nije podignuta nikakva optužnica i nije izvjesno hoće li stoga ta država tražiti od Srbije njegovo izručenje

Fotografija vijesti
Više o

BiH

,

ratni zločini

,

istraga

,

Božidar Vučurević

,

trebinje

Prema navodima "Dnevnog avaza", istragu protiv Vučurevića je otvorilo je 2003. godine Županijsko tužiteljstvo u Mostaru. Vučurevića i njegove ratne suradnike sumnjiči se kako su zapovjedno i izravno odgovorni za progon više od pet i pol tisuća Bošnjaka s područja trebinjske općine kao i za ubojstvo najmanje sedamnaest osoba te zlostavljanje njih 86 od kojih su četiri kasnije umrle. Vučurević i njegovi najbliži suradnici sumnjiče se i za prisilnu mobilizaciju Hrvata i Bošnjaka u JNA kako bi ih se slalo na dubrovačko ratište.

Trebinjski imam Husein Hodžić podsjetio je kako su na području Trebinja, Bileće i Gacka u istočnoj Hercegovini porušena 23 vjerska objekta islamske zajednice od kojih je četrnaest džamija. Imam Hodžić tvrdi kako postoje svjedoci koji su vidjeli Vučurevića kada časti rušitelje Osman-pašine džamije u Trebinju. Samo u tom gradu tijekom rata srušeno je šest džamija. "To su ljudi vidjeli i njegova odgovornost za ta i druga zlodjela ne može se izbjeći", kazao je Hodžić.

Predmet protiv Vučurevića je 2005. godine iz Mostara upućen na provjeru u Tužiteljstvo BiH. Glasnogovornik tog tužiteljstva Boris Grubešić potvrdio je kako neke činjenice ukazuju na to da je Vučurević u BiH počinio zlodjela teža od onih za koje ga se tereti u Hrvatskoj. "Pričekat ćemo da se sve činjenice kristaliziraju i onda reagirati. Ovaj slučaj je drugačiji od ostalih jer se Vučurević tereti za djela počinjena na teritoriju druge države", kazao je Grubešić.

Vučureviću koji se nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Beogardu predstavnici veleposlanstva BiH u tom gradu u utorak su ponudili konzularnu pomoć sukladno standardnoj diplomatskoj praksi u oavkvim slučajevima.

06.04.2011. 11:20:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Orhan
    06.04.2011. 12:05
    Seljačina bi još mogla biti i odlikovana ...
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh