« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
recesija pri izlasku

I Njemačka izišla iz recesije

Nakon Japana, još je jedna zemlja izišla iz recesije uz pomoć vladinih poticajnih sredstava, koja su digla potrošnju na značajne razine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

recesija

,

izlazak iz recesije

,

recesija u Njemačkoj

Potvrdivši podatke objavljene ovog mjeseca, statistički je ured priopćio da je najveće gospodarstvo Europske unije u tri mjeseca do kraja lipnja ostvarilo sezonski prilagođen 0,3-postotan rast, pridonijevši tako napretku EU-a na putu gospodarskog oporavka.

"Ove su brojke u prvome redu rezultat vladinog paketa mjera, te djelomice utjecaja stimulativnih paketa drugih zemalja", ocjenjuje ekonomist ING Banka Carsten Brzeski.

"Štoviše, dobro drugo tromjesečje vjerojatno je tek početak ubrzanja budući da svi znaci upućuju na značajan oporavak industrijskih aktivnosti u trećem tromjesečju", dodao je.

Njemački je gospodarski oporavak uslijedio nakon vala snažnih smanjenja kamatnih stopa u brojnim zemljama i 85 milijardi eura vrijednog paketa fiskalnih poticaja vlade u Berlinu, koji sadrži bonuse za vlasnike automobila koji odluče zamijeniti stare automobile novima.

Dok je javna potrošnja u drugom tromjesečju 2009. uvećana za 0,4 posto na tromjesečnoj razini, ulaganja u gradnju porasla su 1,4 posto, a osobna potrošnja 0,7 posto, priopćio je statistički ured.

Najnoviji podaci nadalje otkrivaju da je njemački uvoz u drugom ovogodišnjem tromjesečju pao manje od izvoza, što znači da je neto trgovinska razmjena u tri mjeseca do kraja lipnja pozitivno pridonijela rastu tog vodećeg svjetskog izvoznika.

Prema podacima statističkog ureda, u navedenom je tromjesečju pad izvoza iznosio 1,2 posto, dok je uvoz umanjen 5,1 posto.

U statističkom uredu, međutim, upozoravaju kako je gospodarska kriza koja je uzela maha u prvoj polovici godine Njemačku ostavila s rastućim proračunskim deficitom.

Veća javna potrošnja i pad poreznih prihoda znače da je Njemačka u prvoj polovici 2009. nagomilala 17,3 milijarde eura proračunskog manjka. Usporedbe radi, u istome prošlogodišnjem razdoblju, ta je zemlja imala sedam milijardi eura proračunskog viška.

No, unatoč utjecaju najteže recesije u više od 60 godina na njemačke državne financije, proračunski je manjak u prvih šest mjeseci ove godine iznosio 1,5 posto bruto domaćeg proizvoda. To znači da je njezin proračunski manjak još uvijek značajno ispod 3-postotne gornje granice dopuštene zemljama članicama eurozone.

izvor: HINA

25.08.2009. 11:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh