« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Kasni 13-dnevna misija

Odgođeno lansiranje Discoverya

Raketoplan, koji je na Međunarodnu svemirsku postaju trebao dopremiti 6.8 tona tereta, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta sinoć nije lansiran.

(Getty Images)
Više o

NASA

,

Međunarodna svemirska postaja

,

lansiranje Discoveryja

Američka svemirska agencija NASA otkazala je lansiranje Discoverya, zakazano za utorak u 01:36 sati po lokalnom vremenu, zbog nevremena iznad Svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu na Floridi.  

Novi pokušaj lansiranja Discoverya u 13-dnevnu misiju opskrbe Međunarodne svemirske postaje (ISS), zakazan je za srijedu u 01:10 sati, po istočnoameričkom vremenu, objavile su američke TV postaje.

Discovery će na ISS dopremiti opremu za novu spavaonicu, rashladni uređaj, hranu i druge potrepštine te pokretnu traku za trčanje COLBERT, nazvanu po američkom komičaru Stephenu Colbertu.

Na NASA-in javni natječaj za davanje imena novom modulu ISS-a, Colbert je odgovorio pozivom svojim obožavateljima da glasuju za prijedlog da se modul nazove po njemu i pobijedio. NASA nije prihvatila takav ishod već je kasnije sama dala naziv modulu, a po Colbertu je nazvala spravu za trčanje na ISS-u kao 'utješnu nagradu' popularnom komičaru s TV-mreže Comedy Central.

Astronauti bi tijekom boravka na ISS-u trebali izvesti tri svemirske šetnje, tijekom kojih će stari spremnik s tekućim amonijakom zamijeniti novim, 800 kilograma teškim rashladnim uređajem koji će dopremiti Discovery.

Izvor: HINA

25.08.2009. 09:47:11
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh