« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
SIGURNOST U PROMETU

HŽ poručuje: "Vlak je uvijek brži"

Hrvatske željeznice provode akciju "Vlak je uvijek brži" kojom žele upozoriti sve sudionike u prometu na opasnosti neopreznog prelaska željezničko-cestovnih prijelaza

Fotografija vijesti
Više o

promet

,

Hrvatske željeznice

,

,

akcija

,

vlak je uvijek brži

I ove jeseni, od rujna do prosinca, Hrvatske željeznice (HŽ) provode akciju "Vlak je uvijek brži" kojom žele djelovati preventivno te upozoriti sve sudionike u prometu na opasnosti neopreznog prelaska željezničko-cestovnih prijelaza, a akcija počinje sutra, 20. rujna, na željezničko-cestovnome prijelazu u Vodovodnoj ulici u Zagrebu, priopćeno je danas iz HŽ-a, javlja Hina.

Na tom će prijelazu, pokraj Zapadnog kolodvora, na raskrižju s Magazinskom, od 10 do 11 sati sudionicima u prometu bit podijeljeni edukativni i promotivni materijali akcije, koja se provodi pod pokroviteljstvom i u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture te Ministarstvom unutarnjih poslova.

Dosadašnja međunarodna praksa pokazala je kako je izobrazba sudionika u prometu, naglašavanje rizika i upozoravanje na moguće posljedice nepoštivanja osnovnih prometnih pravila najučinkovitiji način promjene ponašanja i smanjenja broja nesreća na željezničko-cestovnim prijelazima, navode iz HŽ-a.

Prema statističkim podatcima, u većini slučajeva uzrok nesreće je nesmotrenost vozača cestovnih vozila, motociklista ili pješaka koji prelaze prugu i ne poštuju signalizaciju.

"Sudionici u prometu koji zanemaruju prometna pravila na željezničko-cestovnim prijelazima, ugrožavaju ne samo sebe i svoje suputnike, već i druge osobe koji putuju vlakom ili rade u vlaku. Stoga HŽ već 11 godina provodi akciju 'Vlak je uvijek brži' kojom se sudionici u prometu upozoravaju na neophodan oprez", podsjećaju iz HŽ-a.

Lani se na željezničko-cestovnim prijelazima na hrvatskoj pružnoj mreži dogodilo ukupno 40 nesreća, u kojima je sedam osoba poginulo, a devet je bilo teže ozlijeđeno.

U prvih sedam mjeseci ove godine na tim su se prijelazima dogodile 23 nesreće, u kojima je osam osoba stradalo smrtno, a sedam ih je teže ozlijeđeno. Slomljena su 332 polubranika/branika (pri naletu cestovnog vozila na spuštene polubranike) pri čemu je počinjena velika materijalna šteta i dodatno ugrožena sigurnost prometa.

Ovogodišnja akcija "Vlak je uvijek brži" trajat će tri mjeseca, od rujna do prosinca. Za to vrijeme djelatnici HŽ-a, u suradnji s policijom, na nizu željezničko-cestovnih prijelaza po cijeloj Hrvatskoj upozoravat će sudionike u prometu da pri prelaženju pruge moraju pojačati oprez te poštivati prometnu signalizaciju jer vlak je uvijek brži, ima dug zaustavni put (od 500 do 1500 metara) i na pruzi ima prednost prolaska.

19.09.2011. 15:38:18
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh