« Hrvatska
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
EUROPSKE OBVEZE

Ulaskom u EU pojačava se kontrola nad okolišom

Hrvatska će mjerodavnim europskim tijelima dostavljati 138 izvješća o različitim područjima okoliša, primjerice za klimu, zrak, vodu, tlo

Više o

Europska unija

,

ekologija

,

Hrvatska

Kad postane članicom Europske unije, Hrvatska će mjerodavnim europskim tijelima dostavljati 138 izvješća o različitim područjima okoliša, primjerice za klimu, zrak, vodu, tlo, najavio je Johannes Mayer iz austrijske Agencije za okoliš, voditelj "twinning light" projekta "Unaprjeđenje izvješćivanja o okolišu Republike Hrvatske" koji je danas svečano zatvoren u Hrvatskoj gospodarskoj komori, javlja Hina.

"Hrvatska ima još dvije godine da se za to dobro pripremi, ali već sada treba početi. Hrvatska Agencija za zaštitu okoliša ima središnju ulogu da koordinira i organizira to izvješćivanje", istaknuo je Mayer.

Rene Vukelić iz hrvatske agencije za zaštitu okoliša, koji je bio voditelj projekta s hrvatske strane, izjavio je za Hinu kako je Hrvatska zasad europskim tijelima obvezna dostavljati tzv. osnovni-prioritetni set podataka od 30-ak izvješća, što znači da nas čeka još stotinjak različitih izvješća o okolišu.

Mayer napominje i kako Hrvatska još nema cjelovite podatke o šumama koji su potrebni za dio izvješća o stakleničkim plinovima (CO2) te upozorava da je te podatke trebala imati već prošle godine.

Objasnio je kako je Hrvatska potpisnica Kyotskog protokola te mora svake godine predavati tzv. inventar stakleničkih plinova. Preporučio je da taj problem već sada rješavamo i da ne čekamo donošenje novog zakona o zraku koji će urediti obveze iz tog područja.

Zaključio je kako je hrvatska agencija obvezu izvješćivanja prema Europskoj agenciji za zaštitu okoliša dosad jako uspješno ispunjavala te da je zato optimističan da će ispuniti i sve druge obveze.

Vukelić je objasnio kako je hrvatska agencija kao središnje državno tijelo zakonski obvezna EU izvješćivati o okolišu, ali da ona ovisi o podatcima koji nisu njihovi nego potječu od drugih ustanova. "Tu je koji put usko grlo u protoku podataka", dodao je.

Državna tajnica u ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Josipa Blažević-Perušić rekla je kako Hrvatska u EU ulazi potpuno spremna te da, kako je rekla, ima još dovoljno vremena da pametnom koordinacijom svih ustanova u sustavu nadoknadi to što još nedostaje.

Novi ravnatelj agencije za zaštitu okoliša Mario Šiljeg istaknuo je da će u radu agencije posebice inzistirati na međuinstitucionalnoj suradnji. "Vidjeli smo da je ta suradnja potrebna jer je odgovornost za različita područja okoliša u Hrvatskoj podijeljena na različita ministarstva", rekao je.

Istaknuo je da je u području izvješćivanja o okolišu Hrvatska među uspješnijim zemljama Europske unije te da će za područja koja mogu uvelike napredovati agencija zaposliti nove stručnjake, najavivši da će do kraja godine vjerojatno zaposliti pet novih stručnjaka za klimu i klimatske promjene te obnovljive izvore energije.

19.09.2011. 18:41:45
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    urbanjungle
    19.09.2011. 20:36
    naravno, kontrolirat će : vode,šume,more i ribarstvo,banke več kontroliraju ................
  2. avatar
    urbanjungle
    19.09.2011. 20:36
    fuck EU
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh